Locul din România care parcă e de pe altă planetă. Mulți străini se îngrămădesc să vină aici
Locul din România care parcă e de pe altă planetă! Așa cum v-am obișnuit, din când în când, vă aducem spre citire despre locuri spectaculoase în lume, regăsite în România. Printre aceste adevărate minuni ale naturii, se află și locul din România care parcă e de pe altă planetă. Mulți străini se îngrămădesc să vină aici, tocmai datorită locului, o rezervație geologică unică în Europa.
Vulcanii Noroioși, locul din România care parcă e de pe altă planetă
Unii dintre noi, când eram mici, mergeam cu doamna învățătoare în vizită aici. Situați în județul Buzău, Vulcanii Noroioși sunt împărțiți pe două zone importante. Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari și Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici. Siturile se găsesc la Berca, un sit de patrimoniu geologic semnificativ al Geoparcului Ținutului Buzău.
Conform unor lucrări științifice, tematice, primele precizări despre acesști vulcani erau făcute de geologul francez Coquand, în 1867, urmată de contribuția geologului român Cobălcescu din 1883. Conform datelor, primul care a analizat gazele din noroiul ejectat în regiunea Berca a fost Costăchescu, în anul 1906.
Cercetările spun că Vulcanii Noroioși sunt cele mai reprezentative situri de vulcani noroioși din România. Este, în același timp, unul dintre cele mai importante situri geologice din Geoparcul Ținutul Buzăului.
„Acești vulcani noroioși apar pe un anticlinal situat în extremitatea interioară a Carpaților Orientali. Apariția acestui fenomen este legată, ca și în alte regiuni ale lumii, de diapirisimul foarte dezvoltat al zonei.
Noroiul migrează la suprafață de-a lungul flancurilor faliate ale anticlinalului, din depozite din Miocenul mijlociu. Acestea sunt aflate la o adâncime de aproximativ 3.000 m.
Două situri din zona Berca, și anume Pâclele Mari și Pâclele Mici, au fost studiate în detaliu, prin observații de teren și ridicări GPS.”, spun cercetările sștiințifice.
Mulți străini se îngrămădesc să vină aici pentru senzația unui peisaj lunar
Cercetările au mai scos la iveală că, astfel de formațiuni spectaculoase, se regăsesc și în alte zone din România. Datele au arătat că, de exemplu, în zona Fierbători, Andreaşu, Sărmăşel, Homorod sau Bazna, toate în Transilvania, există alte asemenea situri vulcanice. În această parte de Europa, mai exact în Azerbaijan există alte 5 astfel de situri vulcanice.
Dacă vrei să ajungi aici, trebuie să știi că sunt situați la 20 km de Buzău. Se poate merge cu mașina, iar traseul este bun. Un impediment ar fi ploaia, administratorii parcului închizând accesul către vulcani. Odată ajunși aici veți trăi senzația unui peisaj lunar.
La Pâclele Mari se poate ajunge cu mașina, unde există o parcare gratuită, iar intrarea este 4 ron. Pâclele Mici sunt foarte aproape de Pâclele Mari, se poate merge cu mașina, dar trebuie să urci un deal, aproximativ 500 de metri. Intrarea este de asemenea 4 ron.
Concluzie
Vulcanii Noroioși localizați în avanpostul Carpaților Orientali și Meridionali, în județul Buzău, nu reprezintă o apariție unică în România. În Bazinul Transilvaniei, vulcanii noroioși au fost descriși încă din secolul trecut. Așa că, în afară de situl din județul Buzău, doritorii de senzații tari, pot descoperi acest tip de formațiuni și în vestul țării.