Locul din România care este unic în Europa. Nicăieri pe continent nu se mai întâmplă asta, este singura cetate medievală locuită
Un loc ce s-a înălțat și rămâne la fel încă din secolul al XIII-lea atrage atenția tuturor turiștilor. Nicăieri pe continentul european nu mai găsești așa ceva. Este unul dintre cele mai frumoase și autentice spații. Prin ce se face atât de remarcat, poți afla în continuare. A fost inclus în Patrimoniul UNESCO. Foto
Singura cetate medievală locuită permanent în Europa
Dacă ești interesat de secolele medievale în care coloniștii germani s-au stabilit în Transilvania, construind fortificații uimitoare, bine conservate și astăzi, trebuie neapărat să ajungi în acest loc din România. Sighișoara este singura cetate medievală locuită permanent din Europa.
A fost atestată la sfârșitul secolului XIII, sub denumirea germană Schespurch. Sighișoara a fost una dintre cele șapte cetăți fortificate pe care coloniștii germani, cunoscuți ca sași transilvăneni, le-au construit în această regiune începând cu secolul al XII-lea.
Cum a fost fortificată cetatea împotriva invaziilor otomane
Orașul s-a dezvoltat rapid într-un puternic centru economic și comercial. A fost fortificat cu 14 turnuri și cinci bastioane de artilerie împotriva invaziilor otomane. Fiecare breaslă trebuia să-și apere în timpul atacurilor propriul turn, denumit reprezentativ, cum ar fi Turnul Fierarilor.
Importanța locală a breslelor din zonă a fost reflectată și de dimensiunile și dotarea turnurilor. cetății. Chiar și membrii consiliului local erau însărcinați cu apărarea Turnului cu Ceas, care păzea una dintre principalele căi de acces către orașul de sus.
Simbolul cheie al orașului-cetate Sighișoara
Așa numitul oraș de sus al Sighișoarei, bine delimitat de orașul de jos din punct de vedere al privilegiilor și al apărării în timpul secolelor medievale, este inclus în Patrimoniul UNESCO. Unul dintre punctele cheie ce trebuie vizitate, dacă ajungi aici, este Turnul cu Ceas.
Pe vremea medievală, existau 14 turnuri care apărau cetatea. Cele mai multe dintre ele sunt închise astăzi și nu pot fi vizitate. Turnul cu Ceas a devenit însă, un simbol care străjuiește chiar intrarea în oraș. Cel mai înalt și mai impunător turn a găzduit până în 1556 reuniunile Consiliului Orășenesc.
Citește și: Hotelurile din Sighișoara, în pragul falimentului. Peste 80% din ele au fost închise. Care e motivul
Caracteristicile unice ale Turnului cu Ceas din Sighișoara
Datorita dimensiunilor sale impresionante, prezentând 64 de metri înălțime, Turnul cu Ceas oferă o priveliște excelentă asupra centrului istoric al Sighișoarei. Fiecare sală a lui are o expoziție tematică. Poate fi văzut chiar și mecanismul ceasului care anunță ora exactă în fiecare zi din ultimele sute de ani.
Partea inferioară a turnului datează din secolul XIV, iar nivelurile superioare au fost adăugate ulterior. Ceasul din turn datează din anul 1648, când meșterul Johann Kirtchel a adăugat sferturile de oră și figurinele care reprezintă zilele săptămânii. Acoperișul datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea.