Locul din România care a renăscut din propria cenuşă. Trebuie neapărat să vizitezi cetatea spectaculoasă de pe malul Dunării

de: Ștefan R. Apostol
16 03. 2024

Pentru amatorii de locuri speciale, Clisura Dunării este un spațiu care merită vizitat, atât pe uscat, cât și pe Dunăre. Tot aici, autoritățile se laudă cu locul din România care a renăscut din propria cenuşă. Așa că, trebuie neapărat să vizitezi cetatea spectaculoasă de pe malul Dunării. Citește mai departe și află despre ce loc este vorba.

„Turist prin țara mea!” în Clisura Dunării

Spectacolul naturii este de admirat în toată splendoarea sa aici, în zona cunoscută sub numele de Clisura Dunării. De-a lungul DN57, când ajungi în apropierea satului Coronini, vei descoperi lucruri inedite. De exemplu, mai aproape de malul românesc al Dunării, vei vedea o stâncă care se ridică din apele Dunării.

Mânăstirea Mraconia

În perioada medievală era un punct de taxare pentru călătoria pe fluviu, lanțurile legate de fortăreața Golubac din Serbia de astăzi și de fortăreața Ladislau de pe malul românesc împiedicau navele să treacă fără să plătească taxe, sau cel puțin aceasta este una dintre legende, pentru celelalte vă las să le descoperiți singuri.

Vezi și: Satul din România care i-a înnebunit pe străini. Românii nu îl vizitează, dar turiștii sunt uimiți de ce găsesc acolo

Fortăreața Ladislau, locul din România care a renăscut din propria cenuşă

Și pentru că tot am menționat fortăreața Ladislau, trebuit să spunem că este locul din România care a renăscut din propria cenuşă, după ce autoritățile locale s-au gândit să reabiliteze acest monument istoric.

În urmă cu 7 ani se lua decizia demarării proiectului de restaurare a fortăreții Ladislau, iar finanțrea proiectului venea prin fondurile europene, sumele ridicându-se la 19,3 milioane de euro, din totaul de 19,8 milioane, cât costa întreg proiectul.

Fortăreața Ladislau de pe Clisura Dunării

Deși, conform termenlui, proiectul de reabilitare ar fi trebuit să dureze daor 44 de luni, se pare că au existat întârzieri de cel puțin trei ani, ceea ce a dus la devansarea lucrărilor și readucerea fortăreței în circulație.

Astăzi, turiștii vor putea vizita locul din România, renăscut din propria cenuşă, deoarece, deși mai sunt câteva lucrări de finisaj, fortăreața poate fi vizitată de turiști.

Alte obiective turistice de pe Clisura Dunării

Pe lângă noul loc readus în circulație, Clisura Dunării, locul unic în România sărutat de Dumnezeu, mai propune turiștilor și alte locuri importante de vizitat, precum Cazanele Mari și Cazanele Mici de pe Dunăre, situate în Parcul Național Porțile de Fier, și se întind pe 9 km, ca lungime, și având o adâncime de aproximativ 80 de metri.

Vezi și: Locul din România interzis turiştilor, este foarte periculos. Cetatea este unică în Europa

Celebrul Chip al lui Decebal, mai ales pentru cei care nu au ajuns pe aici niciodată, este un loc care merită vizitat, și care te va impresiona prin înălțimea sa, de 55 de metri, și construit pe o perioadă de 10 ani, sau Mânăstirea Mraconia, sau Peșterile Ponicova și Veterani, precum și Stânca Babacaia. Tot aici, în fiecare an, are loc Balkan Festival, un amplu eveniment de muzică rock cu trupe din România și din alte țări.

Peștera Ponicova

Așa că, atunci când ajungi în zonă, nu uita să te oprești pentru câteva poze la locul din România care a renăscut din propria cenuşă, dar și la celelalte puncte de atracție turistică din Clisura Dunării.