Locul din București despre care s-a vorbit în toată lumea. Puțini români știu povestea casei Assan

de: Ștefan R. Apostol
07 12. 2023

Cei aproximativ 2 milioane de locuitori ai Capitalei știu sau nu, câți ani se împlinesc de la instaurarea Primăriei Generale a Bucureștiului. Cu atât mai puțini sunt cei care știu povestea unui loc aparte. Așa că, azi vorbim despre locul din București despre care s-a vorbit în toată lumea, și despre care puțini români știu. Este vorba de povestea casei Assan. Citește mai departe și află și tu această poveste din inima Capitalei.

Sunt 105 de când București are primărie

În urmă cu 105 ani, deja împliniți, pe 19 august 1864 avea loc înființarea Primăriei Municipiului București, deși fusese în trecut orașul Unirii, capitala Principatelor Unite din 1861.

Vezi și: Patru destinaţii de toamnă aproape de Bucureşti. Trebuie să ajungi cât mai repede aici, peisajele sunt rupte din Rai

Tot aici, doi ani mai târziu avea loc, între 14-20 aprilie, plebiscitul care a dus la alegerea prințului german Carol de Hohenzollern-Sigmaringen conducător al Principatelor Unite și recunoscut de către Imperiul Otoman în octombrie, iar la 13 iulie 1866 este adoptată o nouă constituție, bazată pe cea belgiană din 1835.

Cassa Assan (față vestică – foto arhitectura-1906)

Tot din București, în 1898 un industriaș român, pe numele său Bazil G. Assan, devenea primul român care a plecat într-o expediție în jurul lumii, pe ruta Constanța-Istanbul-Cairo-Ceylon-China-Japonia-Oceanul Pacific- SUA-Europa, expediția durând până anul următor, în 1899.

Află despre: Fortul de lângă București care a fost scos la vânzare. Ce preț colosal are această bucată plină de istorie

Rămânem concentrați asupra acestui nume, Bazil G. Assan, deoarece de el este legată și povestea despre locul din București despre care s-a vorbit în toată lumea, povestea casei Assan.

Bazil G. Assan și povestea despre locul din București despre care s-a vorbit în toată lumea

După revenirea din expediția în jurul lumii, respectabilul industriaș Bazil G. Assan comanda unuia din cei mai importanți arhitecți ai momentului construcția unui mic palat în inima Bucureștilor de la început de secol XX, Ion D. Berindey.

Află și: Fabrica care a făcut istorie în România se închide. Un brand uriaș dispare după 57 de ani

Locația aleasă de industriaș, era pe strada „Scaune”, astăzi Piața Loahovari, la numărul 9, în Sectorul 1 al Bucureștiului. Pentru cei care au mai trecut pe aici, azi este cunoscută sub numele de Casa Oamenilor de Știință.

Cassa Assan (față nordică- foto arhitectura-1906)

Arhitectura acestui spațiu, declarat monument istoric, este în stil neoclasic francez, având în vedere că în acea perioadă Bucureștiul era influențat major de curentele venite de la Paris, ulterior devenind cunoscut sub numele de „Micul Paris”, tocmai datorită construcțiilor izbitor de asemănătoare cu cele din Capitala Franței.

Puțini români știu povestea casei Assan

Bazil G. Assan avea să-i ceară arhitectului Ion D. Berindey să-i construiască acest mic palat plin de mister, între anii 1906-1914, iar în spatele intrării de astăzi din Piața Lahovari se ascunde un adevărat spectacol arhitectonic, dar și plin de mistere și nume, care-mai-de-care, mai interesante.

Descoperă și: TOP 10 cele mai frumoase muzee din București pe care să le vezi cel puțin o dată în viață

Dacă treci de partea din față a casei, vei descoperi o spectaculoasă scară construită din piatră, care face legătura între clădirea impozantă, Casa Assan, și zona de spațiu verde, și astăzi bine îngrijită. Astăzi, Casa Oamenilor de Știință, locul din București despre care s-a vorbit în toată lumea ascunde încăperi impozante care au și nume semnificative, precum Sala Zodiac, Sala de Șah, Sala Oglinzilor, sau Sala Candelabrelor, toate păstrate și azi ca la început.

Cassa Assa (partea din spate)

Conform informațiilor de pe Wikipedia, a intrat în patrimoniul Academiei Române și din 1945 a devenit Casa Oamenilor de Știință, și, ulterior, a intrat pe Lista momenumentelor istorice din București, sub deja celebrul nume.

Micul palat din inima Bucureștiului, Bazil G. Assan avea să-l vadă terminat, până la moartea sa în 1918, la doar 58 de ani, dar nu în România.

Bazil G. Assan avea să moară în orașul Montreux, cantonul Vaud, din Elveția. Ca fapt divers, industriașul avea să fie primul proprietar de automobil din București, înregistrat cu numărul 1.

Conform informațiilor despre industriașul român, acesta nu va avea moștenitori, așa că întreaga sa avere a fost împărțită între rudele existente la cea vreme, sau preluată de stat, dar noi am rămas astăzi, totuși, cu povestea casei Assan.