Locul de vis din România care se transformă total în fiecare iarnă. Este ca în basme
În fiecare iarnă, perdele mari de gheață acoperă versanții de pe marginea Cheile Jiețului din Hunedoara. Acesta este unul dintre cele mai spectaculoase defileuri din țara noastră, iar mulți turiști ajung aici, indiferent de anotimp.
Cheile Jiețului, o bijuterie din județul Hunedoara
Cheile Jiețului din județul Hunedoara sunt cu adevărat senzaționale în această perioadă a anului. Zona este arie protejată, iar sezonul de iarnă oferă imagini incredibile. Țurțurii care împodobesc trecătoarea de la poalele munților Parâng rezistă până în primăvară, spre bucuria celor care trec prin zonă.
Cheile Jiețului sunt situate în Valea Oltului, pe teritoriul orașului Petrila. Deasupra lor pot fi văzute stânci abrupte, acoperite de pădure. Perdelele de gheață formate în Cheile Jiețului sunt des folosite ca și escaladă, însă sunt necesare echipamente adecvate și îndrumarea unor profesioniști.
Peisajele sunt rupte din Rai
„Cheile Jiețului din Hunedoara sunt ca un ținut al gheții, pe care îl traversezi cu emoție. Am avut și noi emoții, trecând pe sub atât de mulți țurțurii uriași, însă în cele din urmă am rămas încântați de înfățișarea lor, a pădurii, apei, celor două cascade și a munților”, povestește o localnică din zonă, conform Adevărul.
Cheile Jiețului din Hunedoara urcă spre Valea Jiului spre Transalpina, cea mai înaltă șosea din țară. Frumusețile din jur se împart între granițele județelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea și Gorj.
Citește și: Locul din România care atrage zeci de mii de turiști. Este de o frumusețe ireală și vara și iarna
Cheile Jiețului este o arie protejată
Cheile Jiețului din Hunedoara au o suprafață de circa zece hectare, la poalele Munților Parâng și Șureanu, în apropiere de orașele Petrila și Petroșani. Este o rezervație naturală, iar în zonă se află și numeroase peșteri, încă neexplorate.
„Rezervația naturală Cheile Jiețului, de aproape 11 kilometri lungime, cu stânci abrupte, cascade, trasee montane, drum ce permite accesul spre Transalpina. Puțin circulată și explorată, în zonă se pot descoperi inclusiv peșteri noi”, informează Primăria Petrila.
Cascadele înghețate sunt cucerite de alpiniști
Pereții mari de stâncă sunt escaladați de alpiniștii pasionați de aventură, chiar și iarna. Din Cheile Jiețului, potecile merg către Curmăturile Jieţului şi Muncelul Jieţului, unde se află câteva așezări arhaice din Ținutul Momârlanilor. Vechii locuitori ai Văii Jiului au mărturisit că peisajele din timpul iernii sunt de-a dreptul fantastice.
„Minunatele peisaje oferite de cheile înguste cu pereți abrupți ai Munților Parâng, stâncile sălbatice și peșteri poate încă neexplorate, fac parte din Rezervația Naturală Cheile Jiețului, o zonă de o frumusețe unică. Cheile Jiețului sunt formate de râul Jieț și sunt situate pe teritoriul orașului Petrila. Iarna, zăpada și pâraiele se dezgheață pe timpul zilei și curg pe pereții de stâncă până la drum. Noaptea, acestea îngheață, iar apa de pe stânci se transformă în cortine de țurțuri uriași”, arată Enjoy Hunedoara.