Locul de pe Pământ unde soarele nu apune. Cum este explicat fenomenul
Dacă ești un iubitor al zilelor lungi și luminoase, ai putea să îți organizezi următoarea vacanță în locul de pe Pământ în care soarele nu apune. Fenomenul poate fi întâlnit și la pol opus, însă sub o formă diferită. Cum este explicat evenimentul deosebit. Foto
Locul de pe Terra unde soarele nu apune
Ce preferi: o zi lungă de vară, în care soarele nu apune decât foarte târziu, sau o zi scurtă de iarnă, când se întunecă rapid? Mulți spun că prima variantă este cea pe care o îndrăgesc mai mult. Dacă dorești să profiți la maximum de lumina soarelui, poate ar trebui să te îndrepți, la un moment dat, spre nord.
Mult spre nord! Cât de departe? Tocmai până la Cercul Arctic! În timpul verii, soarele nu apune deasupra Cercului polar. Acest fenomen ajută la definirea zonei. Ca și ecuatorul, Cercul Arctic este o linie imaginară, definită ca latitudinea deasupra căreia soarele nu apune în ziua solstițiului de vară (21 iunie).
Citește și: Ce ascunde gheața polară de la Polul Nord și Polul Sud: descoperirea fascinantă a oamenilor de știință
La Polul Nord, soarele e pe cer 6 luni
La nord de Cercul Arctic, soarele rămâne pe cer până la șase luni pe an la Polul Nord. Totuși, și opusul fenomenului se manifestă în anumite perioade ale anului. Deasupra Cercului Arctic, soarele nu răsare niciodată în ziua solstițiului de iarnă (de obicei în jurul datei de 21 decembrie).
Aici este mereu zi pentru jumătate de an și mereu noapte pentru cealaltă jumătate a anului. Există mai multe țări cu zone în interiorul Cercului Arctic sau care se învecinează cu acesta. Mulți oameni numesc astfel de zone „țara soarelui de la miezul nopții”, deoarece vara soarele poate fi văzut după miezul nopții.
Țările în care poți observa fenomenul
Zona Cercului Arctic cuprinde teritorii din nordul: Canadei, Groenlandei, Finlandei, Norvegiei, Suediei, Rusiei, Alaskăi și Islandei. Dacă îți place cu adevărat soarele, ai putea să îți organizezi o vacanță în Svalbard, Norvegia. Aici, soarele nu apune de pe 19 aprilie până pe 23 august în fiecare an.
Fenomenul în cauză are loc fiindcă Pământul este înclinat pe axa sa cu aproximativ 23 de grade. La poli (atât la nord, cât și la sud), evenimentul se traduce prin faptul că soarele răsare și apune doar o dată pe an. Bineînțeles, astfel de fenomene nu au loc doar în zonele nordice.
Citește și: Primul fotograf român care merge la Polul Nord: care este scopul expediției în premieră pentru România
Foarte puțini oameni experimentează asta
Aceleași evenimente apar și în regiunile sudice din apropierea Cercului Antarctic. Cu toate acestea, în Antarctica sunt cel mult aproximativ 1.000 de oameni care lucrează pe parcursul unui an, motiv pentru care foarte puțini experimentează schimbările în cauză.
Oamenii care locuiesc în aceste zone se obișnuiesc, în cele din urmă, cu lumina soarelui sau cu întunericul constant pentru perioade lungi de timp. Vizitatorilor le este adesea greu să se adapteze și pot să aibă probleme cu somnul, mai ales când soarele strălucește toată noaptea.