18 mai 2023 | 15:55

Primul fotograf român care merge la Polul Nord: care este scopul expediției în premieră pentru România

ACTUALITATE
Primul fotograf român care merge la Polul Nord: care este scopul expediției în premieră pentru România

Artistul Rareș Beșliu a anunțat lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, ceea ce, în definitiv, reprezintă primul demers al unui fotograf român de a suprinde în imagini natura și viața sălbatică de la Polul Nord.

Proiectul fotografic pe termen lung cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

Pe ce pune accentul fotograful român, la Polul Nord

Printre altele, Rareș Beșliu va pune accent pe schimbările climatice ce se observă cel mai bine la Polul Nord, în primul rând, prin topirea ghețarilor, dar și pe activitățile și stilul de viață al fiecăruia.

„La NORD de cuvinte” este despre frumusețea naturii așa cum o găsim astăzi și cum am vrea să arate și peste sute de ani. Proiectul nu prezintă tragicul, ci arată lumii albul arctic într-o notă optimistă, plină de emoție și speranță.

Fotografiile vor spune povestea tuturor viețuitoarelor, pornind de la urși polari și continuând cu alte animale arctice (vulpea polară, foca, morsa etc), dar mai ales cu cele din România. Ele vor fi cele care dau glas proiectului și ale căror imagini vor fi însoțite de mesaje cu sfaturi de sustenabilitate.

De 15 ani, urșii polari sunt declarați ca fiind specie vulnerabilă și se estimează că o treime din numărul lor de astăzi va dispărea în următorii ani. În timp, viețuitoarele României vor avea de suferit la fel de mult ca ei în urma acțiunilor (sau inacțiunilor) noastre.

Animalele nu au glas să-și strige durerea și cred că aici e cel mai important rol pe care noi, fotografii, îl putem avea. Vorbim în numele lor, le dăm o voce și le punem în cea mai bună lumină. Le lăsăm să preia controlul pe care noi l-am pierdut”, a declarat fotograful Rareș Beșliu, conform comunicatului de presă.

„La NORD de cuvinte” este un proiect susținut de WWF România – Fondul Mondial pentru Natură.

Așa cum menționam anterior, se vor organiza expediții în Arhipelagul Svalbard, Groenlanda, dar și Arhipelagul Arctic Canadian, locul unde trăiesc două treimi din întreaga populație de urși polari, din lume.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele