Locul care este ‘ultimul paradis din lume’. Turiștii nu merg acolo
Toți oamenii trebuie să vadă măcar o dată locul special din lume. Acesta este cunoscut sub numele de ‘ultimul paradis din lume’. Zona specială se întinde pe 4 milioane de hectare și include aproximativ 1.500 de insule. Aici trăiesc 1.600 de specii de pești și pot fi găsite aproximativ 75% de specii de corali cunoscuți în toată lumea. „Există zone frumoase nesfârșite și sute de grădini subacvatice de corali”, spune Max Ammer, un olandez pasionat de istorie. Mulți oameni nici nu știu de existența acestui loc.
Loc unic: ‘ultimul paradis din lume’
Raja Ampat este creditată cu cea mai bogată biodiversitate marină din lume și se află într-o locație îndepărtată care i-a permis să scape de turismul de masă, motiv pentru care puțini ajung aici. Rețeaua de arii marine se află în provincia indoneziană Papua de Vest și este prezentată ca ,,ultimul paradis de pe Pământ”.
Locul special se află în inima Triunghiului Coralilor și se întinde pe 4 milioane de hectare. De asemenea, zona include și aproximativ 1.500 de insule în care se regăsesc 1.600 de specii de pești și aproximativ 75% din speciile de corali cunoscute de cercetători până acum.
,,Există zone frumoase nesfârșite și sute de grădini subacvatice de corali”, spune Max Ammer, un olandez pasionat de istorie. În apropiere au eșuat navele implicate în Al Doilea Război Mondial, lucru descoperit în urmă cu trei decenii. Raja Ampat nu a fost mereu privit astfel. Locul era în declin în urmă cu 20 de ani din cauza pescuitului comercial.
„În urmă cu 20 de ani, Raja Ampat era în declin din cauza pescuitului comercial nereglementat și a practicilor nesustenabile”, a explicat Meizani Irmadhiany, președinte executiv al Konservasi Indonezia, vorbind despre braconajul țestoaselor și al rechinilor.
,,Braconajul este în scădere cu aproximativ 90%”
,,Ultimul paradis de pe Pământ” a fost inclus în 2004 în proiectul creat pentru a concepe o rețea de arii marine protejate cu sprijinul unor parteneri internaționali.
„De la înființarea inițiativei, populațiile de pești au revenit, iar braconajul este în scădere cu aproximativ 90%. Coralul se recuperează, iar securitatea alimentelor și a mijloacelor de subzistență pe termen lung pentru comunitățile locale s-a îmbunătățit”, spune Irmadhiany.
„Trebuie să începi cu comunitățile și să te asiguri că soluțiile tale se potrivesc nevoilor lor. Scopul este de a sprijini angajamentele lor de a-și proteja locul, astfel încât soluția să fie sustenabilă și să aducă beneficii localnicilor și biodiversității”, spune Irmadhiany.
Puțini știu de acest loc special. Oamenii au început să audă abia de curând de peisajele superbe care se află acolo.