Locuitorii din Iași dau în judecată Poliția Locală. Acuzațiile aduse de oameni
Locuitorii din Iași au decis să dea în judecată Poliția Locală. Sute de persoane își caută dreptatea în instanță, însă deznodământul ar putea să nu fie pe placul reclamanților. Ce acuzații aduc oamenii.
De ce au ajuns oamenii din Iași să dea în judecată Poliția Locală
În ultimii doi ani, tot mai mulți români decid să își caute dreptatea în instanță, după interacțiunile avute cu oamenii legii.
Locuitorii din Iași dau în judecată Poliția Locală. Instituția apare ca parte procesuală în nu mai puțin de 605 procese deschise din 2021 până în 2023. Doar anul acesta, 355 de locuitori au depus contestații în instanță pentru contravențiile primite.
„Cele mai întâlnite situații în care instituția Poliției Locale Iași ajunge în instanță cu o altă parte procesuală sunt cazurile contestațiilor formulate de către persoanele fizice ce au fost sancționate contravențional de către agenți constatatori din cadrul Poliției Locale Iași, contestații care se concretizează în instanță, respectiv având ca obiect anulare procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, în faza judecății apelurilor”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Iași, potrivit BZI.
Te-ar putea interesa și: Decizia luată de MAI după fuga din România a lui Cătălin Cherecheș. L-au concediat imediat
Ce spun reprezentanții instituției
Cei mai mulți dintre cei amendați de oamenii legii au primit sancțiuni pentru deranjarea liniștii publice, aruncarea necorespunzătoare a deșeurilor, parcări neregulamentare, consum de alcool în spații publice sau pentru nereguli în trafic.
După ce s-au văzut cu amenda în față, ieșenii au hotărât să depună contestație în instanță.
„Cele din 2021 sunt procese pe rol, care se tot amână de către instanță ca urmare a apărării pe care o face partea procesuală, fie intimatul Poliția Locală. Într-adevăr, cele mai multe procese sunt pe baza contravențiilor, în special pe HCL 54 din 2020, cu privire la asigurarea unui climat de ordine și curățenie.
E dreptul cetățeanului de a contesta, probabil că persoana care a fost sancționată consideră că a fost neîndreptățită. Am mai întâlnit situații în care cetățeanul spunea că era necesar doar un avertisment, dar agentul constatator stabilește în funcție de situație. În acest moment, contestațiile sunt undeva la 1,5 la sută din total proceselor verbale, un număr nesemnificativ”, a transmis Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.
Te-ar putea interesa și: Bianca Drăgușanu a fost testată pentru droguri: ‘Poliția își face treaba’. Mesaj pentru Dorian Popa
„E un aspect pozitiv”
Cazurile ce ajung în instanță sunt gestionate de cei din Departamentul juridic al Poliției Locale. De cele mai multe ori, instituția câștigă procesele în fața contestatarilor.
„Noi nu contestăm deciziile instanței, nu este treaba noastră. Acolo se analizează, intimata vine cu probatoriu, persoana sancționată la fel, fiecare argumentează, iar instanția hotărăște definitiv.
Ce este îmbucurător este faptul că procentul este foarte mic de contestații, iar din cele contestate, maxim 10 la sută, sunt câștigate de contestatari, în rest instituția. Acesta e un aspect pozitiv, în sensul că se aplică legislația corespunzător, fără să atragă nemulțumirea în masă a populației”, a încheiat șeful Poliției Locale Iași, pentru sursa citată.