Locuințele pentru care românii vor plăti impozite mai mari. Ce li se pregătește proprietarilor
Nu doar facturile se scumpesc în această perioadă, autoritățile iau în calcul posibilitatea aplicării unor noi majorări ce îi vor obliga pe români să scoată mai mulți bani din buzunar. Află care sunt locuințele pentru care s-ar putea plăti impozite mai mari.
Care sunt locuințele pentru care românii ar putea plăti impozite mai mari
După explozia prețurilor la curent și încălzire, ceea ce înseamnă facturi mult mai mari pentru români, am putea avea parte de o nouă majorare. Luni, președintele Camerei Deputaților a afirmat că, în prezent, există mai multe propuneri ce vizează taxele și impozitele locale, dar că acestea se vor discuta cu „ministrul de resort”.
Marcel Ciolacu a precizat că nu este exclus ca românii să plătească impozite mai mari pe locuințele foarte scumpe.
„Au venit colegii cu anumite propuneri şi urmează să aibă discuţii şi cu ministrul de resort”, a afirmat Ciolacu, la Parlament, întrebat în legătură cu posibilitatea majorării taxelor şi impozitelor locale.
Liderul PSD a punctat că este nevoie să se facă o analiză pentru a se stabili dacă creșterea impozitelor ar trebui făcută pe anumite categorii de locuințe, afirmând că există deja o propunere în acest sens.
„Haideţi să vedem dacă pe anumite categorii s-ar impune o mărire.(…) AMR (Asociaţia Municipiilor din România – n.r.) şi asociaţiile primarilor au venit cu propunerea să dăm o derogare până în 2025 în ceea ce priveşte grila notarială, dar cred că, ţinând cont de această criză, este posibil ca locuinţele foarte scumpe să fie impozitate mai mult”, a explicat Marcel Ciolacu.
Ce spune Marcel Ciolacu
Cât despre o posibilă majorare a taxelor pentru locuințele care nu intră în categoria de lux din punct de vedere al prețului, Ciolacu a spus: „Cred că propunerea AMR de amânare până în 2025, când se face digitalizarea ANAF, este de luat în considerare”.
La începutul lunii octombrie, Marcel Ciolacu declara că primarii de municipii ai PSD nu sunt de acord cu amendamentul din Senat ce viza creșterea impozitelor pe proprietăți, edilii urmând să prezinte propria propunere.
„Am înţeles că vor trimite şi o adresă oficială de la Asociaţia Municipiilor din România în ceea ce priveşte acest subiect. Această mărire pe proprietăţi care ajută bugetele locale a fost făcută acum trei luni, prin ordonanţă, prin modificările la Codul fiscal, unde era trecut foarte clar că se va aplica grila notarială.
Primarii au venit şi au explicat că tehnic nu se poate face acest lucru. S-a venit cu acest amendament, cu mărire de până la 50%, dar coeficientul rămânând acelaşi. Cu alte cuvinte, era o descentralizare şi fiecare primar venea şi propunea dacă măreşte sau nu măreşte. Ele pot rămâne la fel. Cu grilă notarială lucrurile erau foarte clare, în funcţie de unde ai proprietatea.
Nu putem compara municipiul Buzău cu municipiul Bucureşti. Acum se caută altă formulă care să fie aplicabilă şi corectă”, a explicat, la acea vreme, Marcel Ciolacu.