Localitatea din România unde ajungi doar pe scară. Care este explicația inedită

de: Ștefan R. Apostol
19 11. 2020

România este o țară misterioasă, plină de contraste cu orașele și satele vibrante. Multe par blocate într-o urzeală de timp minunat de nostalgică. În România pădurile dense primitive oferă adăpost lupilor și urșilor, dar și oamenilor, unii izolați de restul societății. Un astfel de loc este și cătunul Ineleț.

Satul Ineleț din Caraș-Severin, un loc de rai

România este o țară minunată de descoperit, și nu spunem asta doar pentru că unii dintre noi suntem români.

Unele locuri din țară sunt deja cunoscute, în principal pentru că sunt mai bine promovate, dar multe alte locuri rămân necunoscute.

Un astfel de loc, izolat de lume, tehnologie și furnicarul orașului, este și satul Ineleț, din Caraș Severin.

Pentru locuitorii de aici, aproximativ zeci de familii, este ceva obișnuit.

Dar turistul amator de extraordinar, va găsi aici un loc ca în Rai. Conform datelor, prima atestare a acestui cătun este din 1956.

Ineleț, conform datelor, prima atestare a acestui cătun este din 1956.

Ineleț este unul dintre cele mai izolate cătune din România, la care se poate ajunge urcând o scară din lemn lungă de aproximativ 100 de metri.

Turiștii care vor ajunge la Ineleț vor avea supriza să nu găsească curent electric.

Cele câteva zeci de familii din cătun, locuiesc răsfirați pe munte, în căsuțele vechi.

Noaptea lumea se plimbă la lumina lămpilor cu gaz, iar portul popular se păstrează, chiar și opincile sunt încă folosite.

Aici ajungi urcând o scară la 90 de grade

Ceea ce este extraordinar la acest cătun, este modul cum poți ajunge acolo.

Există două moduri. Primul mod este pe o scară așezată la 90 de grade, lungă de aproximativ 100 de metri. Scările, nu vă așeptați să fie altfel, decât din lemn.

O a doua modalitate de a ajunge la Ineleț este prin pădure, mergând pe o cărare care pleacă din dreptul stațiunii Băile Herculane.

Traseul prin pădure este unul de cel puțin patru ore, și cum locuitorii din Ineleț sunt majoritatea în vârstă, preferă scara de lemn, care-i duce mai repede pe vârful muntelui.

Sătenii de aici până-n iarnă își fac provizii mergând două ore, aproximativ, până la singurul magazin din zonă, iar slujbele în Ineleț se țin o dată sau la două săptămâni, depinzând de preotul din zonă.

Există și o școală primară în cătun, dar fiind puțini copii, nu o să vedeți prea mare îmbulzeală la intrarea în școală.

Marea majoritate a celor rămnași aici sunt în vârstă, cei tineri ori s-au mutat mai aproape de civilizație, ori au plecat în alte țări pentru un trai mai bun.

România este plină de astfel de lucruri extraordinare, important este să ne dorim să le cunoaștem și să le prezervăm.