Liviu Dragnea, un nou verdict crunt. Lovitura dură primită de la judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Liviu Dragnea primește o lovitură grea. Judecătorii de Înalta Curte de Casație și Justiție au dat verdictul.
Liviu Dragnea, lovitură grea de la ÎCCJ
Liviu Dragnea nu scapă de problemele cu justiția, chiar dacă acum este în libertate. El își punea toate speranțele într-o decizie favorabilă din partea magistraților de la ÎCCJ.
Ei bine, luni, pe 18 octombrie, judecătorii de la ÎCCJ i-au respins fostului șef PSD cererea de revizuirea a cauzei în care a fost condamnat în Dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, la 3 ani și 6 luni de închisoare.
În ianuarie 2020, un complet al Instanței Supreme a decis să respingă ca inadmisibilă cererea de revizuire făcută de Liviu Dragnea împotriva sentinței penale.
Liviu Dragnea atacase atunci cu apel decizia judecătorilor de ÎCCJ.
“d.p.349/Respinge, ca nefondat, apelul declarat de revizuentul Dragnea Liviu Nicolae împotriva sentinței penale nr. 3 din data de 12 ianuarie 2021 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secția Penală, în dosarul nr. 2999/1/2020.
În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelantul revizuent la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul revizuent, în cuantum de 160 lei, rămâne în sarcina statului.
Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 octombrie 2021”, se arată în hotărârea instanței.
Acțiunea a fost depusă de fostul lidier PSD în noiembrie 2020, după ce ÎCCJ respinsese anterior alte căi extraordinare de atac împotriva condamnării.
Când se poate revizui o hotărâre judecătorească definitivă
Revizuirea unei hotărâri judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi solicitată doar în anumite condiții, cum ar fi:
”-s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză;
-hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declaraţia unui martor, opinia unui expert sau pe situaţiile învederate de un interpret, care a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influenţând astfel soluţia pronunţată;
-un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecăţii sau după pronunţarea hotărârii, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;
-un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;
-când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia”.