Limba română, probă separată, cu gramatică, la Bacalaureat. Sorin Cîmpeanu anunţă posibilele schimbări
Limba română, probă separată, cu gramatică, la Bacalaureat! Noul proiect al Legii Educației este din ce în ce mai ambiguu. Proiectul mai este în dezbatere publică până pe 24 august, dar Sorin Cîmpeanu vine cu noi informații referitoare la Bacalaureat. Conform acestuia, s-ar putea ca examenul la Limba și Literatura Română să fie examen independent. Pe lângă asta s-ar putea să se adauge și partea de gramatică la examenul de BAC. Sorin Cîmpeanu anunţă posibilele schimbări care sunt deja regăsite, în parte, în noul proiect.
Sorin Cîmpeanu anunţă posibilele schimbări. Limba română, probă separată, cu gramatică, la Bacalaureat
Noua Lege a Educației propusă de Sorin Cîmpeanu, și la care ar fi lucrat peste 10.000 de specialiști (niciunul cu legături directe în educație), a devenit o temă de polemică în societatea românească.
Multe din punctele propuse în proiectul de lege nu au nicio legătură directă cu sistemul de educație. Asta o spun profesorii universitari din majoritatea universităților din țară.
De asemenea, alte voci, din cadul sindicatelor care reprezintă interesele profesorilor, spun că multe lucruri se bat cap-în-cap și că nu ar fi trebuit incluse, printre acestea și cedarea Palatelor copiilor și a cluburilor către administrațiile locale.
Printre toate aceste propuneri ambigue și extrem de criticate, a mai apărut noi informații. Parte din ele sunt despre modificările referitoare la examenele de Bacalaureat. Aceste modificări ar intra în vigoare din 2027:
„În urma discuțiilor avute cu cei implicați, este foarte probabil ca varianta finală a proiectului de lege care să ajungă în guvern să cuprindă un examen de Bacalaureat 2027 la care proba de limba și literatura română, inclusiv gramatică, să fie probă scrisă de sine stătătoare. Este una din îmbunătățirile aduse pe parcurs, sunt multe altele care vor fi făcute publice după o centralizare”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Mai sunt șase zile de dezbateri publice pe marginea proiectului de lege
Așa cum era anunțat calendarul acestui proiect de lege, dezbaterile publice se vor încheia pe data de 24 august. În toată această perioadă au avut loc întâlniri între ministrul Cîmpeanu, sindicatele din învățământ, reprezentanții elevilor și ai părinților.
Subiectele discutate au fost punctuale, iar mare parte dintre acestea au fost, fie modificate, fie îmbunătățite, așa cum este cel legat de proba de limba și literatura română, inclusiv gramatică.
Cu toate astea, rămân multe necunoscute și puncte încă nerezolvate, iar membrii sindicatelor spun că nu sunt de acord cu majoritatea dintre ele. Surse din coaliția de guvernare spun că PSD nu ar fi de acord cu proiectul propus.
În aceste condiții există toate șansele ca proiectul lui Sorin Cîmpeanu să nu fie aprobat. Cu alte cuvinte partenerii PSD din guvern și, implicit, parlamentarii PSD, să nu voteze noua lege.
Rămâne de văzut care vor fi modificările finale, dacă se va ține cont de cerințele profesorilor din Palatele copiilor și cluburi, și dacă, într-un final, legea va trece de coaliție și Parlament.