Legumele recomandate pentru consumul zilnic. Foarte puțini români le mănâncă, din păcate
Legumele sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente, pe care orice medic le recomandă. Unele dintre ele ar trebui consumate chiar zilnic, așa cum spun specialiștii. Puțini sunt cei ce știu care sunt cele mai sănătoase opțiuni și cât de des ar trebui să intre în meniul nostru.
Legumele, o adevărată sursă de energie
Un stil de viață sănătos ar trebui să se bazeze pe un meniu zilnic bazat pe legume. Chiar dacă ele nu sunt atât de îndrăgite, mai ales de cei mici, prezintă o mulțime de beneficii pentru sănătate și sunt un aliat de nădejde împotriva multor afecțiuni.
Dacă introduci aceste alimente în dieta ta zilnică, vei experimenta o senzație de plin mai lungă și un nivel echilibrat de zahăr din sânge. Cele mai indicate sunt legumele bogate în proteine, care asigură un nivel de sațietate pentru un timp mult mai îndelungat.
Legumele nu au calorii multe și sunt pline de nutrienți și antioxidanți. Acești antioxidanți întăresc sistemul imunitar și ne protejează de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi de oxigen, conform specialiștilor.
De asemenea, medicii spun că oferă o protecție naturală împotriva infecțiilor și bolilor cardiovasculare. Mai mult, au un nivel scăzut de energie, dar sunt bogate în vitamine, substanțe minerale și fibre.
Contribuie semnificativ la „aprovizionarea” organismului cu vitamina C, acid folic, niacină, potasiu, magneziu, vitamina B6 și betacaroten (provitamina A). Legumele nu numai că sunt bogate în substanțe nutritive, dar ne oferă și o protecție naturală împotriva bolilor persistente.
Orice legumă cu 3 până la 5 grame de proteine într-o porție este considerată o legumă bogată în proteine, deoarece legumele nu sunt foarte bogate în proteine în comparație cu cerealele, leguminoasele sau produsele de origine animală. Astfel, există câteva care ar trebui consumate zilnic, pentru a profita din plin de beneficiile lor.
Legumele pe care să le consumi zilnic
Spre exemplu, sfecla are 3,7 g de proteine pe 100 g. În fiecare 100 de grame de sfeclă se mai găsesc și fibre, potasiu, fier, calciu, vitamina C, magneziu. Aceasta poate fi consumată sub mai multe forme, cum ar fi salată, supe, ciorbe, coaptă sau murată.
Proteinele din broccoli au o valoare de 3,72 g pe 100 g. Indiferent dacă îl mănânci copt, tras la tigaie sau la aburi, broccoli conține 3,7 grame de proteine la 100 de grame.
Beneficiile sale sunt multe și nu ar trebui neglijate. Pe lângă faptul că este o legumă bogată în proteine, broccoli este recunoscut și pentru faptul că poate să reducă riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer și să îmbunătățească sănătatea ochilor pe măsură ce îmbătrânești.
Acid folic, vitamina C, vitamina K, potasiu, mangan și fier sunt toate vitamine esențiale găsite în broccoli.
Varza de Bruxelles se numără și ea printre legumele cu o cantitate mare de proteine. Mai exact, acestea au o valoare de 3,98 g pe 100 g. Dacă încerci să te împrietenești cu gustul ei amar, vei descoperi că este bogată în nutrienți și proteine și oferă organismului multe beneficii.
Varza de Bruxelles este o sursă bogată de vitamina C, vitamina K și acid folic, care este benefică pentru organismul tău. În plus, cu doar 100 de grame, aduce aproximativ 4 grame de fibre.
Cele mai sănătoase legume
Datorită nivelului său ridicat de proteine și vitaminelor și mineralelor, sparanghelul este o mâncare sănătoasă. De exemplu, Asociația Americană a Inimii afirmă că potasiul din sparanghel este esențial pentru menținerea nivelurilor sănătoase ale tensiunii arteriale.
100 de grame de sparanghel conțin, de asemenea, aproximativ 90% din cantitatea de vitamina K necesară pentru o persoană pe zi, precum și 4,32 gram de proteine. Această vitamină este necesară pentru coagularea sângelui și producerea de proteine sănătoase în oase.
Proteine în mazăre: 7,86 g/ 100 g
Mazărea are multe beneficii nutritive, dar este adesea neglijată. Unele dintre cele mai bogate în proteine legume sunt mazărea, care are aproape 8 grame de proteine la 100 de grame de produs. În plus, mazărea este bogată în fibre, iar un raport din British Journal of Nutrition a constatat că fibrele din mazăre pot îmbunătăți sănătatea digestivă.
Deși cartofii sunt bogați în carbohidrați, ar trebui să-ți schimbi atitudinea față de ei. Cu o cantitate de proteine de aproape 8 g pe 100 de grame, este una dintre cele mai bogate legume, care va oferi o senzație de sațietate rapid și pentru mult timp.
De asemenea, cartofii mai conțin acid folic, potasiu, calciu și fibre. În plus față de acești nutrienți, cartofii conțin zeaxantina și luteină, ce sunt antioxidanți care ajută la sănătatea inimii, mai ales în cazul persoanelor vârstnice.