Dacă eşti un aventuros din punct de vedere culinar, atunci trebuie să afli de aceste legume! Niciun român nu a auzit de ele până acum. Tu ai avea curaj să le mănânci?
Dacă faci parte din categoria gurmanzilor, atunci trebuie să afli despre legumele prezentate mai jos. Multe dintre ele au un aspect cel puţin ciudat şi deloc apetisant, însă sunt extrem de sănătoase şi consumate în ţările de origine.
De exemplu, OCA, numit şi “cartoful din Noua Zeelandă,” este pe locul al doilea la categoria “cea mai populară legumă de pământ”, după cartof. O sursă minunată de vitamina C, fier şi potasiu, oca seamănă foarte mult la gust cu un cartof dulce. Se pare că tuberculii au mai multe culori şi gusturi.
Nopales provin din… cactus! Da, ai citit bine. Desigur, această legumă poate fi consumată abia după ce îi sunt scoşi spinii. Aşa cum era de aşteptat, Nopales sunt foarte populari în Mexic şi conţin foarte multă proteină, scriu cei de la Manukafeed.
Un alt aliment ciudat este “Dulse”, o algă roşie de mare. Aceasta se găseşte în Islanda, se numeşte “sol” şi reprezintă o sursă bogată de vitamina B, proteine şi fibre.
Romanesco are un aspect ciudat, însă este, de fapt, o verişoară a conopidei sau a verzei. O sursă incredibilă de vitamine şi carotenoizi, o căpăţână poate cântări între 300 şi 500 de grame. Primele informaţii despre aceasta legumă provin din secolul al XVI-lea, în Italia.
Samphire sau “sparanghelul de mare” creşte în zonele aride şi stâncoase din Statele Unite ale Americii şi poate reprezenta o garnitură minunată pentru peşte. Numele vine din franceza – “sampiere” – şi se referă la Sfântul Petru, patronul pescarilor. Există două specii: Rock şi Marsh. Un lucru important de precizat este faptul că e o legumă cu un conţinut mare de sare. Se serveşte cu unt topit şi oţet.
Sunchoke sau anghinarele din Ierusalim este o plantă înrudită cu floarea soarelui. Aceasta conține vitaminele A, B1, B2, B6, C, şi E, silicon, potasiu, calciu, fosfor, fier și zinc. De asemenea conține fructoză, fibre, pectină și aminoacizi. Tuberculii seamănă cu cartofii, dar gustul este asemănător cu al anghinarei clasice sau al merelor. Se pot consuma crude în salate, la fel ca și gătite sau fripte sub formă de chifteluţe.
Fiddlehead sau mugurii de ferigă se pot mânca doar după ce au fost gatite. Consumul acestor vârfuri ale plantei este răspândit pe tot Mapamondul și face parte din tradițiile culinare ale multor regiuni. În Indonezia, de exemplu, sunt gătite în lapte de cocos cu ardei iute și iarbă-lămâioasă și se numesc gulai-paku. Conţin mulţi nutrienţi, omega-3 şi fibre şi au proprietăţi antioxidante.