Legumele care înlocuiesc cartofii în post. Carmen Brumă, sfaturi preţioase pentru a nu te îngrăşa în această perioadă
Postul Paștelui este o perioadă de mari restricţii culinare pentru creștini. Acest post este cel mai greu și mai aspru din an. Timp de 40 de zile, credincioșii trebuie să se abțină de la carne, lapte, brânză și ouă. Multe gospodine preferă să facă tocană de cartofi, pentru că această legumă este la îndemâna oricui. Cu toate acestea, Carmen Brumă vine cu sfaturi prețioase și recomandă românilor să consume și alte legume, care pot înlocui cu succes cartofii în post!
Legumele care înlocuiesc cartofii în post
A început Postul Paștelui, cel mai aspru din an, așa că românii nu mai au voie să consume carne, lapte și ouă. În schimb, rămân alte variante de mâncăruri sănătoase, care pot fi preparate rapid şi cu buget redus. În acest an, Paștele va fi sărbătorit pe data de 5 mai. Până atunci, credincioșii au la dispoziție o multitudine de produse de post, pentru a depăși perioada de restricţii.
Ce recomandă Carmen Brumă
Mulți dintre cei care țin postul preferă cartofii, dar Carmen Brumă specifică că sunt și alte alimente pe care le puteți include în meniul de post. Sunt surse bune de proteine vegetale și oferă organismului nutrienții necesari. În perioada postului, cartofii pot fi înlocuiți cu leguminoase ( linte, mazăre, fasole), cu Quinoa, Amaranth, dar și cu nuci și semințe, de preferat neprăjite.
„Eu am un regim, un program de post în care meniul e foarte corect alcătuit și foarte echilibrat, astfel încât să nu te îngrași în perioada cât ții post. Pentru că sunt foarte multe persoane care se îngrașă și asta deoarece consumă foarte mulți carbohidrați, și nu-și construiesc corect dozele. Tocmai de aceeea, am creat acest program de post, care conține foarte multe variante de mese sănătoase și echilibrate exact așa cum trebuie”, a declarat vedeta, pentru Click!
Alimentele de post s-au scumpit
Postul Paștelui ține 40 de zile, așa că românii care ţin post nu pun gura pe carne, lapte, brânză şi ouă. Legumele sunt preferate în această perioadă, doar că s-au scumpit simţitor în ultimul an. Spre exemplu, un singur kilogram de fasole a ajuns să coste 15-20 de lei în 2024, față de 9 lei cât era în 2023.
Extrem de mult pentru buzunarele românilor, care au ajuns să se plângă că alimentele de post sunt mai scumpe decât produsele de dulce. Pe de altă parte, Cristian Mărgărit, medic nutriționist, vine cu sfaturi prețioase pentru cei care vor să țină post, dar nu vor să dea mult pe alimente.
„Mulți oameni se plâng, într-adevăr, când le faci niște recomandări alimentare și spun că sunt diete pentru milionari. Din contră, hai să ne gândim că undeva din jumătate de mâncare se aruncă, deci primul pas ar fi să ne uităm mai bine la cât mâncăm, pentru a controla mai bine costul unei diete. Apoi, la fel de importante sunt și caloriile goale, cât din ce cumpăr sunt nutrienți de care am nevoie?
Am nevoie de zahăr, faină albă? Nu, nu ar trebui să mai dau banii pe ele, la fel ne putem gândi și la produsele semipreparate, gata preparate, unde ai niște ingrediente pe care le-ai putea cumpăra la un preț mult mai mic și așa faci o economie mult mai mare.”, a declarat Cristian Mărgărit, în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1.