Leguma pe care să nu o așezi lângă cartofi. Se vor strica foarte rapid

de: Sabina Anastasia
12 09. 2022

Cartofii reprezintă un aliment de bază în multe bucătării, indiferent de cultură. Aceste legume rădăcinoase sunt bogate în potasiu și sunt o sursă excelentă de carbohidrați și fibre, motiv pentru care, consumate echilibrat, contribuie mult la sănătatea organismului. O depozitare adecvată a cartofilor poate să prelungească perioada de utilizare a tuberculilor. Află în rândurile următoare care este leguma pe care să nu o așezi lângă cartofi. În acest fel, puteți profita la maximum de ei și, totodată, evitați risipa inutilă.

Trucuri de depozitare a cartofilor

În acest articol, vom trece în revistă cele mai recomandate modalități de depozitare a cartofilor. Sunt sfaturi de la gospodari pricepuți în ceea ce fac, care ar trebui aplicate de fiecare gospodină în bucătăria ei. Este important să luăm în calcul că depozitarea tuberculilor de cartofi la întuneric previne înverzirea acestora.

Când cartofii stau la lumina naturală a soarelui, dezvoltă un conținut ridicat de solanină, care îi înverzește. Consumul de astfel de cartofi poate avea efecte neplăcute asupra organismului uman. Vorbim despre greață, vărsături și diaree.

Atât timp cât sunt cruzi, cartofii nu trebuie păstrați la frigider. Temperaturile scăzute din frigider determină, potrivit specialiștilor, creșterea nivelului de zaharuri din tuberculi. În acest fel, când sunt pregătiți ca mâncare, cartofii vor prezenta un risc cancerigen mai ridicat.

Se recomandă ca aceste legume rădăcinoase să fie depozitate în spații întunecoase, deschise, și, preferabil, în recipiente cu găuri. Acest detaliu ajută la prevenirea acumulării de umiditate. Dacă tuberculii de cartofi sunt păstrați în condiții ridicate de umiditate, se vor strica rapid.

Leguma pe care să nu o așezi lângă cartofi

Un alt secret de care ar trebui să ținem cont este că tuberculii de cartofi rezistă mai mult în timp dacă nu sunt spălați. A spăla cartofii înainte de a-i depozita înseamnă umiditate. Acest lucru poate conduce la mucegăirea legumelor mai repede. Astfel, când depozităm cartofii, putem să apelăm la o folie sau un material în care să îi punem pentru a nu murdări recipientul.

Să trecem la partea cea mai interesantă privind cartofii. Poate că și tu i-ai depozitat cu alte legume sau fructe și ai remarcat, la un moment dat, că s-au stricat repede. Acest lucru se întâmplă din cauză că gazul etilenă pe care unele produse îl eliberează determină cartofii să încolțească.

Multe fructe și legume eliberează gaz etilenă pe măsură ce se coc. Procesul în sine ajută la înmuierea fructelor și la creșterea conținutului de zahăr din acestea. Însă dacă unele sunt depozitate în apropierea cartofilor, aceștia vor începe să germineze. Există și riscul de a se înmuia mai repede.

Asta se întâmplă când cartofii sunt depozitați alături de ceapă. Însă puteți remarca un fenomen asemănător și dacă în apropierea legumelor rădăcinoase se află roșii, banane și mere. Depozitați cartofii departe de produsele care se coc. Astfel, tuberculii vor rezista mai mult în timp.