Leguma pe care o recomandă Mihaela Bilic: „Este dușmanul de moarte al bacteriilor”
Primăvara este sezonul în care numărul pacienților cu afecțiuni digestive se înmulțește, spun specialiștii în domeniul sănătății. Una dintre cele mai cunoscute boli dezvoltate de români – și nu numai – este ulcerul gastric. Află în rândurile de mai jos care este leguma pe care o recomandă Mihaela Bilic pentru încurajarea sănătății digestive.
Ce cauzează ulcerul gastric, de fapt
Primăvara, afecțiunile la nivelul stomacului, în mod special arsurile, se înmulțesc. Specialiștii în domeniul sănătății spun că tulburările gastrointestinale sunt influențate de numeroși factori. Trebuie precizat totuși că respectarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată, ajută la susținerea sănătății digestive.
Ulcerele – atât cele de stomac, cât și cele de intestin – se numără printre cele mai cunoscute afecțiuni ale sistemului digestiv. Dacă pe vremuri se credea că acestea sunt declanșate și încurajate de aciditatea gastrică, iată că specialiștii au descoperit un alt lucru. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că bolile sunt cauzate de infectarea cu o bacterie, de fapt.
„Nimeni nu a crezut că la un pH = 2, așa cum avem în stomac, vreo formă de viață ar putea supraviețui. Ei bine, Helicobacter pilori nu doar supraviețuiește, dar mai face și stricăciuni! Bacteria aderă la mucoasa gastrica și fragilizează bariera protectoare a peretelui intestinal. Rezultatul: sucul gastric acid erodează treptat celulele submucoase, apare durerea și arsura, deci ulcerul e instalat”, a spus Mihaela Bilic.
Barry Marshall și John Warren au fost cei care au descoperit relația dintre bacteria Helicobacter pilori și bolile de stomac, în anul 2005 fiind onorați cu premiul Nobel, potrivit medicuui nutriționist. O chestiune ce merită notată este că jumătate din populația globului prezintă bacteria menționată în stomac, însă doar 1/5 purtători dezvoltă leziuni din cauza ei.
Leguma pe care o recomandă Mihaela Bilic
Afecțiunile de acest fel pot fi tratate medicamentos. Vestea bună este că, în viitorul apropiat, antibioticele recomandate de medici pentru tratarea ulcerului ar putea să fie înlocuite cu un extract concentrat dintr-o legumă cunoscută. Medicul Mihaela Bilic recomandă consumul de broccoli pentru distrugerea bacteriei care conduce la dezvoltarea ulcerului gastric.
„Sulforafanul este substanța capabilă să blocheze enzimele care îi permit bacteriei Helicobacter să neutralizeze aciditatea gastrica și să se fixeze de mucoasa stomacului. În plus, compușii cu sulf au efect alcalinizant și neutralizează toxinele din organism, prin urmare toată familia cruciferelor trebuie inclusă în meniu, de la varză la conopidă și broccoli.
Broccoli este un „dușman de moarte” pentru bacteriile cauzatoare de ulcer, dar și leguma numărul unu în protecția anticancer! Fitonutrienții cu efect anticancer din broccoli au eficiență maximă dacă îl consumăm crud sau îl gătim minim, fiert la abur 2-3 min. În felul acesta, protejăm și vitamina C, prezentă din belșug în broccoli. Pentru gust și sănătate puneți un strop de ulei sau parmezan ras, grăsimea crește absorția de betacaroten, un pigment cu rol de vitamina A”, a explicat medicul nutriționist.
Broccoli este o legumă bogată în nutrienți, cunoscută pentru beneficiile sale asupra organismului uman, în mod deosebit asupra sistemului digestiv. Are un conținut scăzut în calorii, însă ridicat în diverse vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.