Deși nu este cea mai populară fasole din lume, fasolea mung este foarte apreciată în întreaga lume pentru proprietățile terapeutice pe care le are. De asemenea, fasolea mung este bogată în proteine, fibre, antiozidanți și fitonutrienți de calitate.
Fasolea mung și azuki sunt singurele tipuri de fasole care se pot consuma în varianta germinată.
Dacă alegi să consumi germeni de fasole mung, o cană conține aproximativ 31 de calorii și doar 3 grame de proteine și 2 grame de fibre, însă nu îi vei altera proprietățile prin pregătirea termică.
Fasolea mung mai reduce și colesterolul, și te protejează de bolile cardiace. Ea poate regla nivelul de colesterol deoarece antioxidanții ce se regăsesc în compoziția sa luptă cu radicalii liberi și ajută la vindecarea vaselor de sânge. Colesterolul se poate acumula în interiorul vaselor de sânge și poate să blocheze circulația sângelui, fapt ce poate duce la stop cardiac.
De asemenea, fasolea mung ajută și la reduceera riscului apariției cancerului. Deoarece are un conținut mare de antioxidanți, aceasta poate împiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Studiile au demonstrat că fasolea mung are și o activitate antitumorală, protejând, în același timp, ADN-ul de mutații canceroase.
Fasolea mung conține și o cantitate mare de vitamina C, o ceașcă asigurând 23% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C pentru o persoană adultă.
Tot fasolea mung mai conține și fitonutreinții necesari să stimuleze imuniatea și să combată bacteriile, virușii, răcelile sau iritațiile. Mai ajută și la îmbunătățireaa florei intestinale.
În plus, fasolea mung asigură 100% din necesarul zilnic de vitamina B9, acid folic și 36% din necesarul zilnic de magneziu pentru un adult. Având un conținut mre de fibre, acest tip de fasole este printre cele mai sățioase alimente, ajutând și la pierderea kilogramelor în plus.
Ea se digeră ușor, ajută tractul digestiv, iar pentru a evita efectele nedorite, este bine ca aceast să fie hidratată în apă, peste noapte, apoi gătită. Germenii de fasole mung se adaugă de obicei în salate sau sandvișuri.
Boabele se clătesc bine su un jet de apă rece, se fierb la foc mic, cu vasul acoperit, pentru 45 de minute. De asemenea, fasolea mung se mai poate adăuga în supe, tocane, salate, burgeri și mâncăruri, dar și în deserturi sau chiar în băuturile alcoolice fermentate.