Legumele sunt foarte benefice pentru organismul nostru uman și gustoase, în același timp. Cu toate acestea, există o anumită legumă care ne poate pune viața în pericol, consumată în exces. Despre ce legumă este vorba?
Hreanul este medicament pentru multe afecțiuni și cunoscut ca fiind un antibiotic natural, antiinflamator și la îndemâna oricui. Cu toate acestea, specialiștii nu recomandă consumul de hrean persoanelor care suferă de boli cardiace sau ale aparatului digestiv.
“Consumul de hrean este interzis sub orice formă în caz de boli ale aparatului digestiv, boli cardiace, hemoragii interne, dar şi în timpul sarcinii şi alăptării. De asemenea, hreanul nu va fi consumat de copii mai mici de 5 ani. Supradozajul poate determina iritaţii renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea bruscă a tensiunii arteriale”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.
Hreanul era folosit împotriva durerilor de cap, răcelilor și folosit în multe preparate culinare. În medicina naturistă, hreanul este folosit pentru tratarea numeroaselor afecțiuni.
Hreanul are o cantitate foarte mare de vitamina C, de două ori mai multă decât lămâie. De asemenea, conține vitamina B, calciu, fier, potasiu și fosfor. Rădăcina de la hrean poate fi consumată și crudă, rasă sau în salate.
Hreanul este tratamentul perfect pentru conjunctivită, spun specialiștii. Este un tratament simplu pe care îl poate urma oricine: se rade hreanul, apoi se inspiră profund timp de 5-10 minute. Ochii vor lăcrima, însă acest lucru este normal.
“Sinuzitele sunt complet vindecate, chiar şi în cele mai grave forme după o cură cu inhalaţii de hrean ce se pot face prin simpla pregătire a hreanului pentru iarnă, pus la borcane. În cantităţi mici el stimulează pofta de mâncare, dar alungă şi răceala sau gripa”, explică medicul.
Hreanul este iute și ajuta la descongestionare căilor respiratorii superioare. De asemenea, este un remediu eficient și împotriva reumatismului. Mai mult de atât, în combinație cu mierea, hreanul are multiple beneficii pentru organism.
De exemplu, dimineață, pe stomacul gol, luați câte o linguriță din acest amestec. Este bun pentru tuse, reumatism, hipertensiune arterială și circulație periferică deficitară. Totodată, hreanul conține diferite substanțe care echilibrează hormonii.
Citește și: Fructul care îți dă cea mai mare energie dimineața. Este mult mai bun decât cafeaua și costă doar 60 de bani