Leguma extrem de gustoasă, dar foarte nocivă. Românii o consumă des, dar nu este deloc indicat
Fructele și legumele ar trebui să facă în mod constant parte din dieta noastră. Chiar și așa, în ciuda beneficiilor pe care le oferă pentru sănătate, unele dintre ele se pot dovedi a fi dăunatoare. În mod cert puțini știu că o legumă pe care românii o consumă în mod frecvent poate deveni toxică în anumite situații. Așadar, află motivul pentru care nu trebuie să o mănânci foarte des.
Leguma extrem de gustoasă, dar foarte nocivă
Chiar dacă sunt bogate în fibre și alți nutrienți, ce asigură necesarul de vitamine și minerale în corp, legumele ar trebui consumate cu precauție. De altfel, chiar și specialiștii în nutriție recomandă ca una dintre legumele pe care românii le consumă în mod frecvent să fie gătită cu precauție. În plus, cantitatea de aliment este iarăși esențială pentru a nu întâmpina dificultăți.
Așadar, fasolea roșie pare să fie recomandată pentru consum cu anumite restricții, aceasta fiind considerată o legumă toxică. Mai exact, fasolea roșie conține o substanță nocivă și periculoasă pentru organism, dacă nu este corect preparată. Astfel, fitohemaglutinina este responsabilă pentru probleme digestive, ce duc la apariția stărilor de greață și vomă pentru consumatori. Astfel că în cantități mari, fasolea roșie poate aduce probleme.
Dar există și o soluție pentru cei care îndrăgesc acest aliment, iar fasolea roșie poate fi cosnumată fără probleme, dacă este preparată corespunzător.
Cum se gătește corect fasolea roșie
Se știe faptul că fasolea roșie este vedeta salatelor mexicane, dar și în combinație cu ciolan afumat și murături e preferata românilor. Dincolo de substanța nocivă din bobul de fasole roșie, aceasta mai conține și zaharuri și carbohidrați. Ea este benefică și pentru că are în componență mai mulți inhibitori ai tripsinei, o enzimă pe care pancreascul o secretă și se asigură digestia ușoară.
Însă pentru a evita situațiile neplăcute, în care fasolea roșie poate deveni toxică pentru organism, este recomandat să consumăm fasole tânără, care nu conține o cantitate foarte mare de fitohemaglutinină. În plus, prepararea corectă este iarăși cheia unui consum echilibrat.
De menționat este că specialiștii în nutriție recomandă lăsarea boabelor de fasole la înmuiat vreme de 5-6 ore. Apoi, apa trebuie schimbată de 2-3 ori pe parcursul procesului. Este indicat să se pună și sare în timp ce fasolea stă la înmuiat. Apoi, pasul următor este fierberea. Fasolea trebuie să fie fiartă vreme de 20-30 de minute, iar apoi schimbată apa. Acest proces trebuie repetat măcar de două ori. Se recomandă ca fasolea să nu fie consumată în cantități prea mari, deoarece poate produce balonare.