Leguma care se cultivă la noi în țară și despre care nici nu știai că există. Se folosește în aproape toate mâncărurile

de: Mariana Olteanu
10 08. 2023

Românii iubesc mâncare condimentată. Din acest motiv, ceapa este nelipsită din fiecare mâncare. Gospodinele au de ales dintr-o varietate mare de ceapă. Însă, există și un anumit tip de ceapă mai puțin cunoscut.

Ceapa de tuns, vedetă în Asia

Este vorba, mai exact, de ceapa de tuns sau ceapa de primăvară, după cum mai este cunoscută. Planta perenă are un gust similar cu ce al frunzelor de ceapă verde.

Din această plantă se pot consuma doar frunzele, care au gust asemănător cu frunzele de ceapă. Mai mult, bulbii se pare că nu sunt comestibili. Chiar dacă crește în România, aceasta este populară în Asia.

În țara noastră, aceasta este preferată în special în salate. Mai mult, se poate înmulți ușor prin separarea bulbilor formați în pământ, în jurul bulbilor principali.

Te-ar putea interesa și: Leguma care are gust de măr, cultivată şi în România. Aspectul e înşelător

Sfaturi și trucuri pentru cultivarea acesteia

Temperatura ideală pentru ceapa de tuns este de 10 și 21 de grade Celsius. Temperatura minimă tolerată de aceasta este de 2 grade celsius, iar cea maximă de 34 de grade.

Această legumă se remarcă și prin rezistența la îngheț. Este indicat ca perioada de lumină să se încadreze la mai mult de 14 ore pe zi, fiind o specie care preferă locurile iluminate sau semiumbroase, dar care să nu usuce plantele.

Te-ar putea interesa și: Leguma ieftină care prelungește durata de viață a oamenilor. Specialiștii au dat verdictul clar

Chiar dacă nu e pretențioasă la temperaturi, aceasta este pretențioasă la umiditatea din sol. În perioada de secetă, este necesar ca aceasta să fie udată. Tehnica recomandată de agricultori este cea de irigare prin aspersie.

Însă, e necesar ca udările să fie făcute cu atenție. În acest fel, veți putea evita excesul de umiditate din sol care favorizează apariția bolilor la nivelul părții subterane. E necesar ca ceapa de tuns să aibă un sol ușorși fertil, bogat în materie organică.

Te-ar putea interesa și: Alimentul minune care ți-ar prelungi viața. Așa ai putea ajunge la 100 de ani

E necesar ca ceapa de tuns să aibă un sol ușor fertil, bogat în materie organică. O altă recomandare de care ar trebui să țineți cont este și perioada de fertilizare a cepei. Ideal ar fi ca fertilizarea să se facă toamna, prin încorporarea odată cu mobilizarea adâncă cu gunoi de grajd semifermentat, într-o cantitate de 20-30 tone/ha.

De asemenea, este recomandat ca semințele să se sădească spre sfârșitul iernii, în răsădnițe, tăvițe alveolare sau ghivece sau în luna martie, după ultimele înghețuri, în grădină, pe straturi. Ceapa de tuns se poate păstra și în apartamente sau spații protejate (sere, solarii) pentru a beneficia de frunzele sale pe toată perioada anului.