Românii consumă des cartofi, fără să știe că acesta crește glicemia, îngrașă și poate distruge pancreasul. Multe persoane aleg să mănânce cartofi prăjiți, dar specialiștii trag un semnal de alarmă. Cei care consumă cartofi prăjiți de două ori pe săptămână au un risc mai mare de deces. De aceea, este nevoie să înlocuiască cartofii cu o altă legumă mai sănătoasă.
Românii sunt mari consumatori de cartofi. În medie, o persoană mănâncă 94 kg pe an. Din nefericire, cartoful nu este recomandat de nutriționiști, pentru că nu aduc niciun beneficiu organismului. Așadar, cartoful poate fi înlocuit cu o altă legumă, la fel de gustoasă, dar plină de nutrienți.
Onco-nutriționistul Marius Văduva a dezvăluit care este cel mai bun înlocuitor al cartofului alb. Specialistul în nutriție a precizat că acesta trebuie înlocuit cu alimente mult mai sănătoase.
„Ar trebui să renunțăm cât putem de mult, la tot ce înseamnă carbohidrați în exces… Iar cartofii sunt pe primul plan. Datorită amidonului din cartoful alb, fiindcă avem posibilitatea să mâncăm cartof dulce, care are un indice glicemic aproape la jumătate cât cartoful normal, pare că are un indice glicemic mare deoarece i se spune că este dulce, dar este bun pentru sănătate și pentru pancreas față de cartoful normal”, a declarat Marius Văduva, în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.
Acesta recomandă cartoful mov, care a devenit tot mai apreciat în ultimii ani, atât datorită culorii sale deosebite, cât și pentru beneficiile numeroase pe care le are.
Cartoful mov este originar din Peru și este folosit în restaurantele din întreaga lume. Experții culinar susțin că acest tip de legumă a fost desemnată cea mai sănătoasă din lume.
„Gândiți-vă că un cartof mov sau un cartof dulce este plin de nutrienți iar cartoful normal, cel mai plin de amidon, pe care îl mâncăm toți, dacă îl mănânci de trei ori pe săptămână, întrebarea este când vei face diabet, nu dacă.
Este suficient să mănânci doar de trei ori pe săptămână ca să faci diabet. Cred că dacă aș face un studiu pe cartofi și aș sta lângă un fast food, dacă aș lua numele și prenumele celor care mănâncă des, eu cred că nu ai nevoie decât de trei ani dacă mănânci săptămânal de trei ori la fast food să faci diabet. Combinațiile sunt foarte grele acolo”, a mai spus nutriționistul.
Citește și: Leguma care înlocuiește cartofii prăjiți. Este mai sănătoasă și plină de vitamine