Leguma care este mai bogată în fier decât carnea roşie. Cum este indicat să o consumi
Specialiștii recomandă o alimentație echilibrată pentru o viață lipsită de griji în privința sănătății. Majoritatea românilor consumă destul de multă carne din dorința de a se bucura de beneficiile sale, dar și pentru gustul ei. Mulți dintre oameni au aflat acum că unele legume sunt chiar mai bogate decât credeau. Mai exact, există o legumă de doar 2.5 lei care este mai bogată decât carnea roșie. Trebuie să consumi o cană din ea cel puțin o dată pe săptămână.
Leguma mai bogată în fier decât carnea roșie: ce spun specialiștii?
Majoritatea românilor sunt consumatori de carne pentru că adoră gustul, dar și pentru că vor să se folosească de beneficiile sale. Există totuși surse accesibile de fier la care unii dintre ei nu s-au gândit. Legumele sar în ajutor în acest scenariu, mai cu seamă că specialiștii le recomandă pentru un stil de viață echilibrat.
Fierul este un mineral esențial pentru o bună funcționare a organismului și este implicat în multiple procese metabolice. Acesta este indispensabil în transportul oxigenului în organism, precum şi în respiraţia celulară. Organismul poate stoca fier, dar nu îl poate produce, iar singura posibilitate de a avea fier în organism este de a-l lua din alimente.
Experții recomandă să consumăm alimente bogate în acest mineral cel puțin o dată pe săptămână. O doză bună de fier pentru adulți este cuprinsă între 8 și 27 mg. Carnea este o sursă bună de fier, dar poate fi substituită de numeroase legume. Cea mai importantă cantitate de fier se găsește în carnea de vită, miel, vițel și porc.
Ce trebuie să consumi?
De asemenea, cunoscut mai este și faptul că produsul cu cât este mai roșu cu atât mai bogat în fier. Mai mult decât atât, la fel de importante pentru consum sunt organele de animale precum ficat și rinichi sau pește ori crustacee și ouă. Experții sugerează totuși și consumul de legume care să ajute organismul să se bucure de fier precum spanacul.
Legumele frunzoase în general sunt perfecte și conțin 18 mg de fier, mai mult decât o friptură de 230 de grame. Spanacul are chiar mai mult fier decât carnea roșie. Concret, 100 de grame de spanac conțin 2.7 mg de fier față de 2.6 găsite în 10 mg de carne.
Există totuși o diferență: fierul din alimentele de origine animală are o absorbție mai mare în organism decât fierul din surse vegetale/legume. Este recomandat să le consumi pe ambele cu moderație pentru o alimentație corectă.