02 oct. 2020 | 15:23

Leguma care distruge tot ce este dăunător în corpul tău. Ar trebui s-o consumăm mai des

Știri generale
Leguma care distruge tot ce este dăunător în corpul tău. Ar trebui s-o consumăm mai des
Leguma care distruge tot ce este dăunător în corpul tău. Ar trebui s-o consumăm mai des

Hreanul este o rudă foarte apropiată a verzei, fiind cu totul diferită, și anume, un hibrid între specia sălbatică și cea domestică. Planta are un conținut bogat în nutrienți și o rezistență mare, precum a buruienilor.

Leguma care distruge tot ce este dăunător în corpul tău

Hreanul poate avea efecte terapeutice extraordinare asupra organismului uman. Acesta conține multă vitamina C, importantă în sezonul rece. Are și minerale estențiale, cum ar fi fierul, potasiul, calciul și magneziul. De asemenea, glucozinolații duc o luptă acerbă cu bacteriile dăunătoare, fiind mai performanți decât unele antibiotice de sinteză.

Rădăcina de hrean are proprietăți citostatice puternice, iar existența glucozinolaților s-a dvedit eficientă în tratarea mai multor forme de cancer. Hreanul se poate consuma sub mai multe forme, iată ce puteți prepara cu el.

Salată de hrean

Se spală trei-șase rădăcini de hrean, se curăță bine și se dau prin răzătoare. Se adaugă o sfeclă roșie fiartă și răzuită. Se amestecă, se adaugă sare, ulei și oțet după gust. Se mai poate adăuga și miere, după care se pune totul într-un borcan închis ermetic.

Salata de hrean se poate păstra la frigider și 2 săptămâni, păstrându-și proprietățile terapeutice.

Vin tonic cu hrean

Într-un litru de vin roșu, natural, se adaugă 15 linguri de hrean dat prin răzătoarea fină. Se astupă sticla și se lasă la mecerat pentru 8-9 zile, după care se filtrează. Se administrează 3-4 linguri de vin pentru a îmbunătăți digestia, pentru stimularea și reglarea activității cardiace, contra anemiei și prevenirea litiazei biliare. Este și un afordiziac foarte puternic.

Sirop de hrean

Se dă o rădăcină de hrean prin răzătoare, se adaugă 4 linguri de miere, se amestecă și se lasă 20-30 de minute la macerat. Apoi, se strecoară, presând conținutul cu un tifon și obținându-se siropul crud. Resturile din tifon se fierb în puțină apă. După fierbere, se strecoară prin presare, se lasă la răcit, apoi se amestecă cu siropul crud.

Se consumă 3 linguri pe zi. Se recomandă pentru astm, bronșită cronică, afecțiunile ale căilor respiratorii medii și inferioare.

Cataplasme cu hrean

Se dă hreanul prin răzătoarea mică, după care se învelește în tifon și se pune pe locul afectat până când apare senzația de arsură, apoi se îndepărtează. O altă rețetă este: mai întâi se obține făina de hrean din rădăcinile tăiate cubulețe pe calorifer sau în apropierea unei surse de căldură. Atunci când devin uscate, cubulețele se vor măcina cu râșnița electrică, obținându-se un praf alb, ce poate irita pielea: făina de hrean. Într-un vas, se pun apoi 2 linguri de făină de hrean și 2 linguri de seminșe de in, se adaugă apă și se mixează foarte bine. Se învelește în tifon și se aplică pe locul cu probleme pentru o oră.

Ce tratamente cu hrean există

Infecții urinare: 5- de grame hrean prospăt ingerate pe parcursul unei zile, timp de 21 de zile. Se asociază și cu tratament cu antibiotice naturale sau de sinteză.

Retenţie de lichide: Consumul regulat de hrean, mai ales după ora prânzului are efecte benefice asupra persoanelor care au retenție de apă.
Pentru a combate tusea: se iau 5-6 lin­guriţe pe zi de sirop de hrean, care se vor înghiți încet, lăsându-l să acţioneze la nivelul gâtului şi al arborelui bronşic.
Bronşită cronică şi acută: se consumă zilnic 4-10 linguriţe de hrean ras, simplu sau în salata cu sfeclă roşie.

Precauţii şi contraindicaţii

Intern, hreanul se va administra cu prudenţă per­soanelor care au un colon iritabil sau care suferă de colită de fer­mentaţie, iar la nivel extern, mai ales sub formă de cataplasmă, hreanul va fi folosit cu prudenţă de către persoanele care au pielea sensi­bilă, alergică.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Arpad Paszkany s-a afișat cu noua iubită, cu 24 de ani mai tânără, iar acum s-a aflat totul: femeia a rupt tăcerea
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu Guda
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Capital.ro
Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur explică motivul pentru care se circulă extraordinar de bine
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
România, OBLIGATĂ să mărească taxele și impozitele. Ce biruri li se mai pun românilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro