Leguma care are mai multă vitamina C decât citricele. Toți românii trebuie să o consume zilnic: ”Mâncaţi din belşug”
Da, aţi citit bine! Există o legumă care are mai multă vitamina C decât citricele. Medicii ne recomandă să o consumăm din belşug în fiecare zi.
Ce legumă are mai multă vitamina C decât citricele
Deşi te-ai fi aşteptat ca citricele să fie alimentele cu cel mai mare continut de vitamina C, iată că lucrurile nu stau deloc aşa! “Campioana” este o plantă – pătrunjelul. Acesta are mai mult acid ascorbic chiar şi decât lămâia. Bineînţeles, pentru a ne bucura din plin de beneficiile lui, este important să îl consumăm ca atare, în salate, nu în cantităţi mici. Cu un conținut de aproape 200 mg vitamina C/100 g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160 mg, suc de lămâie 128 mg, kiwi 92 mg, căpșuni 67 mg, suc de portocale 54 mg.
„Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie! Pentru că ne aflăm în plină pandemie virală vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine pentru că are proprietăți antioxidante – ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărind astfel sistemul imun. Așa că de mâine uitați de lipsa lămâilor de la raft și umpleți coșul cu pătrunjel! E antianemic, antioxidant, îmbunătățește digestia, ameliorează circulația (are vitamina K anticoagulantă) și, nu în ultimul rând, asigură o respirație proaspătă – neutralizează mirosurile neplăcute din gură, inclusiv pe cel de usturoi.
Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată (după exemplul salatei libaneze numite tabouleh), nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță.
În plus, pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu – adică elemente esențiale pentru sănătate. Nu e de mirare că în Franța salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor, un preparat simplu și eficient pentru bolnavii aflați în convalescentă”, a scris dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de Instagram.
Alte beneficii ale pătrunjelului
Dacă nu te încântă ideea de a consuma pătrunjel sub formă de salată, atunci stoarce sucul şi bea-l zilnic în loc de mic dejun. Amestecând acest suc cu unul de ţelină sau de spanac, poţi obţine efecte terapeutice dintre cele mai puternice.
Rădăcina de pătrunjel poate fi folosită ca diuretic, consumată sub formă de infuzie, iar frunzele stimulează digestia.
Reţetă salată de pătrunjel: Ai nevoie de o legătură de pătrunjel proaspăt, zeamă de lămâie, ulei de măsline, câţiva căţei de usturoi şi seminţe de dovleac. Amestecă totul şi asezonează cu sare.