Legile Justiției, în Monitorul Oficial: Care sunt dosarele pe rol afectate de OUG
La mai puțin de 24 de ore după ce am discutat de modificările suferite de legile justiției din țara noastră, ordonanța de urgență aprobată în parlament a fost publicată în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare de joi, 18 octombrie.
S-a adeverit o mare parte dintre temerile românilor cu referire la modificările aduse prin ordonanță de urgență legilor justiției din România. În mod previzibil, manifestările susținute de Tudorel Toader vor afecta negativ buna desfășurare a unora dintre cele mai importante dosare aflate pe rol în țara noastră.
Printre cele mai ”ciudate” prevederi se numără una care va lăsa mai mulți procurori fără loc de muncă, chiar dacă l-au obținut legal, prin concurs, în urmă cu mai mulți ani. Prevederea cu pricina a fost reclamată de către Procurorul General Augustin Lazăr. Potrivit noii legi, pentru a lucra în Parchetul General, DNA și DIICOT, toți procurorii trebuie să aibă o vechime în activitate de cel puțin 10 ani.
„Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență își desfășoară activitatea în cadrul parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT si DNA, precum și în cadrul celorlalte parchete rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și legea 304/ 2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în textul ordonanței.
Modificările operate prin OUG referitoare la legea 303/2004 intră în vigoare odată cu legea, respectiv de de joi și sunt de aplicare imediată. Modificările la legea 304/2004 intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul oficial, respectiv azi.
Oficialii Parchetului General au precizat înainte de adoptarea OUG că noile reguli vor conduce la concedierea unor procurori cu funcții obținute legal, prin impunerea unor condiții noi, inexistente la data la care s-a făcut numirea. În mod previzibil, astfel de practici nu sunt în conformitatea cu Constituția României, care prevede aplicabilitatea legii doar pe viitor.
„Atât numirea cât și delegarea procurorilor s-au realizat cu respectarea condițiilor legale în vigoare, iar nesocotirea acestui fapt ar duce la încălcarea principiului stabilității procurorului, a principiului neretroactivității legii, a identității statutului juridic constitutional al judecătorilor și procurorilor în ceea ce privește numirea și delegarea acestora și va conduce la blocarea activității și imposibilitatea finalizării unor cauze extrem de importante, în special aflate pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul P.Î.C.C.J., D.N.A. și D.I.I.C.O.T.”, se arăta într-un comunicat al Parchetului.
Cu o doză semnificativă de sarcasm gratuit, Tudorel Toader a simțit nevoia să menționeze că ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiției a fost aprobată de Guvern fără să fi mers la „Comisia de la Veneția pentru a solicita sau lua aprobare”.
Printre dosarele afectate de noile prevederi ar fi Dosarul Revoluției, cel al protestului din 10 august, precum și dosarul Tel-Drum, instrumentat de procuroarea Alexandra Lăncrănjan, care are vechime în magistratură de doar 8 ani.
Principalele modificări prezentate de Tudorel Toader
– se măreşte vechimea în magistratură pentru poziţiile de procuror general, de prim-adjunct şi de adjunct ai acestuia, pentru funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT – de la 8 la 15 ani;
– procurorii care vor să facă parte din DIICOT sau DNA trebuie să aibă 10 ani vechime în profesie;
– posibilitatea ca magistraţii să se pensioneze la împlinirea a 20 de ani de activitate a fost amânată pentru finalul lui 2019;
– interviurile pentru funcţii de procuror de rang înalt vor fi transmise în direct şi arhivate;
– secţia pentru procurori de la CSM va avea competenţă în detaşarea tuturor procurorilor;
– ministrul Justiţiei va putea sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori;
– apelurile vor fi judecate în complet de trei judecători din 2020