Legenda lui Moș Nicolae. Cum a apărut de fapt tradiția cadourilor în ghetuțe

de: Andreea Vînătoru
05 12. 2022

An de an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae vine pe la geamuri și lasă în ghetuțe copiilor care au fost cuminți dulciuri și fructe, însă tot el le aduce o nuielușă celor care nu au fost ascultători. Deși acest obicei se respectă de foarte mult timp, puțini știu legenda lui Moș Nicolae.

Care este legenda lui Moș Nicolae și de ce se numește și ocrotitorul copiilor

Ziua de 6 decembrie este dedicată lui Moș Nicolae, cel supranumit ocrotitorul copiilor. În fiecare an, sfântul trece pe la toți copiii și le lasă daruri, iar pe cei care au fost obraznici, îi pedepsește cu câte o nuielușă.

Acest obicei este unul vechi, însă câți dintre noi știm cu adevărat care este legenda lui Moș Nicolae și de unde a pornit, de fapt, tradiția cadourilor în cizmulițe?

Se spune că Sfântul Nicolae a trăit în secolele II-III d.Hr, iar data de 6 decembrie este celebrată în zilele noastre, pentru că semnifică data morţii sale, în anul 352.

Încă de când era doar un copil, el s-a arătat mare iubitor de săraci. După ce părinții lui au decedat, toată averea sa a donat-o către cei sărmani și a ridicat o biserică.

Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărace

Legenda lui Moș Nicolae. Se mai spune că însuși Sfântul Nicolae a venit în ajutorul a trei surori sărace din orașul lui, cărora le-a făcut cadou zestre pentru nuntă.

Tatăl tinerelor plănuia să le vândă pentru bani, însă Sfântul Nicolae a aflat de planul bărbatului, iar noaptea pe furiș, a aruncat o pungă plină de galbeni în camera fetei celei mari.

La câteva zile, ea a reușit să se mărite. Așa a făcut și cu celelalte două surori, care au reușit, în cele din urmă, să se așeze la casele lor.

De atunci, a rămas obiceiul ca în fiecare an, pe 6 decembrie, copiii să primească daruri de la Moș Nicolae.

Despre Sfântul Nicolae se mai spune că a fost iscoada lui Dumnezeu pe lângă diavol, că sare în ajutorul văduvelor și orfanelor. În plus, tot el este stăpânul apelor şi îi salvează de la înec pe navigatori.

Moș Nicolae în alte țări

Moș Nicolae nu vine decât la copiii din România, ci este răspândit în toată lumea. De exemplu, în Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua cadourilor și a activităților caritabile.

În Germania, copiii îl văd pe Moș ca un bătrân care poartă un sac în spate și umblă cu o nuielușă în mână.

Legenda lui Moș Nicolae. Pe lângă tradiționalele dulciuri din ghetuțe, cei mici mai pregătesc și o scrisoare pentru Sfântul Nicolae și câțiva morcovi pentru caii moșului.

Mai mult de atât, în unele zone din Germania, copiii se costumează în Moș Nicolae și colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Pe de altă parte, copiii din Franța lasă pentru Moș Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgărușul lui morcovi și puțin zahăr. Pe 6 decembrie, cei mici primesc ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor.

În Franța, Moș Nicolae călătorește alături de Pere Fouettard (Moș Nuielușă)

În unele zone, copiii știu că Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș, alături de Pere Fouettard (Moș Nuielușă), înveșmântat în negru.

În vreme ce Moș Nicolae le aduce daruri, Pere Fouettard este cel care îi pedepsește pe copiii care nu au fost cuminți.

Copiii din Belgia își așază ghetuțele în fața ușii și, la fel ca micuții francezi, pregătesc un pahar de vin pentru moșul, morcovi și zahăr pentru calul lui.

Aici, micuții îl așteaptă și pe însoțitorul său, Hoseker.

În Austria, copiii știu că Moș Nicolae călătorește alături de Krampus, care ține în mână o nuia cu care-i amenință pe micuții care nu au dat ascultare părinților.

În ajun de Moș Nicolae, copilașii din Italia așază pe o farfurie scrisorile în care-și notează toate dorințele.

Cei mici promit lui Moș Nicolae că vor fi cuminți în anul care va veni. În schimbul scrisorilor, ei primesc dulciuri și fructe.

Tot în Italia există și obiceiul numit Rito delle nubili (ritualul celor necăsătoriți). Se spune că fetele nemăritate primesc daruri în amintirea sfântului care a ajutat trei fete sărace să se căsătorească.

Copiii neascultători din Ungaria primesc nuiele aurii

Copiii din Cehia primesc daruri constând în mere, nuci, dulciuri și jucării, iar Moș Nicolae le reamintește că în curând se va naște Iisus Hristos.

În Slovenia, copiii își așază încălțămintea afară, la ușă, pentru ca în dimineața zilei de 6 decembrie să primească fructe, bomboane, monede și mici jucării.

Aici, se spune că Moș Nicolae călătorește alături de Parkel, cel care pune în încălțările copiilor obraznici cărbuni și cenușă.

Copiii din Ungaria își pregătesc ghetuțele și le așază pe pervazuri, pentru a fi umplute de darnicul Moș.

Sfântul Nicolae ajunge la cei mici cu un sac plin de cadouri și cu o carte mare, în care sunt scrise faptele bune și rele ale copiilor.

Copiii care nu au fost cuminți primesc nuiele aurii și linguri de lemn.