CCR a declarat neconstituționale două articole din Legea pensiilor. Cum sunt afectați pensionarii

Autor: Daniel Ștefan - 10:42, 15 mai 2019

Două articole din Legea pensiilor au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională. Ministrul Muncii spune însă că pensionarii nu vor fi afectați în niciun fel.

Tocmai când mii de pensionari așteaptă majorarea pensiilor pentru că așa au promis toate guvernele PSD în ultimii ani, iată că apare o nouă posibilă piedică.

Ce articole din Legea pensiilor sunt considerate neconstituționale

Legea pensiilor regândită de PSD a intrat în atenția Curții Constituționale din cauza articolelor 25 și 63.

Primul articol se referă la cine trebuie să plătească contribuţia de asigurări sociale: „Contribuabilii la sistemul public de pensii sunt cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, conform Codului fiscal.”

CCR spune că „pot fi contribuabili la sistemul public de pensii atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, având în vedere că, potrivit art.3 lit.c) din lege, contribuabilul se defineşte ca „persoană fizică sau juridică ce plăteşte contribuţii de asigurări sociale sistemului public de pensii, conform prezentei legi”.

Articolul 63 spune că „pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5; b) au realizat, la data solicitării pensiei de invaliditate, stagiul minim de cotizare de 15 ani”.

CCR argumentează că „pierderea totală sau cel puţin a jumătate din capacitatea de muncă din cauza bolilor obişnuite şi a accidentelor care nu au legătură cu munca este un eveniment aleatoriu ce nu poate fi controlat de persoana în cauză, astfel încât stabilirea unei vârste şi a unui stagiu minim de cotizare de la care poate fi acordată pensia de invaliditate nu se justifică”.

Marius Budăi spune că n-ai de ce să-ți faci griji

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune însă că nu va fi nicio problemă pentru pensionari:

Sub nicio formă nu afectează majorarea punctului de pensie. Nu avem nicio problemă, banii sunt prinşi în buget, legislaţia e în vigoare aşa că mergem înainte. Le spun tuturor pensionarilor că nu există nicio problemă oricât s-ar tergiversa intrarea în vigoare a noii legi. Probabil va fi un efort mai mare al colegilor mei din casele de pensii dar acum ne antrenăm cu legea recalculării. Am recalculat peste 46.000 de pensii şi 39.000 de decizii deja puse în plată, a declarat Marius Budăi la România TV.

Vezi AICI modificările aduse Legii pensiilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI