Legea Pensiilor, în 2019, explicată oficial. Ce s-a modificat și cum au fost afectați pensionarii. Ce se întâmplă în 2020
Anul 2019 a adus schimbare în privința cadrului legislativ referitor la pensii, de la modificarea legii până la posibilitatea mutării banilor de la pilonul II la I. Cum au afectat modificările pensionarii și ce se va întâmpla în anul 2020?
Legea Pensiilor, în 2019, explicată oficial. Ce s-a modificat și cum au fost afectați pensionarii?
2019, un an marcat de demiterea Guvernului, alegerea unui alt președinte, dar și modificări radicale în privința cadrului legislativ referitor la pensii. De la schimbarea principalei legi ce dirijează acest subiect, anume Legea nr. 127/2019, la varianta mutării banilor de la pilonul II la pilonul I.
Modificările vor avea efecte importante și pe termen lung. Mai mult, pe lângă cele întâmplate până acum, există și o serie de proiecte care s-au putea transforma în acte normative, cum ar fi taxarea suplimentară a pensiilor speciale, de peste 7.000 de lei ori chiar eliminarea pensiilor speciale pentru toate categoriile de pensionari.
Modificări 2019
- Avem o nouă lege a pensiilor care se aplică abia din 2020. Printre schimbprile majore aduse, se numără și recalcularea pensiilor aflate în plată, stabilirea studiilor de masterat ca determinând vechimea în muncă ori faptul că va exista un singur tip de pensie anticipată, nu două, cum este în prezent.
- După ce a fost modificată legea în privința salariatelor, ca acestea să poată rămâne în câmpul muncii până la 65 de ani, a apărut și procedura care trebuie urmată de către angajate, pentru a se bucura de acest drept.
- Cei care nu mai doresc să contribuie la Pilonul II de pensii pot să facă acest lucru cu ajutorul unei cereri prin care să solicite mutarea contribuției de la Pilonul II la Pilonul I.
- Medicii se pot pensiona la 67 de ani.
- A crescut punctul de pensie.
- Oamenii care au lucrat în condiții speciale se vor putea pensiona mai rapid, notează avocatnet.ro.
Posibile modificări
- O sschimbare propusă este impozitarea cu 90% a tuturor părților din pensie care trec de 10.000 de lei.
- Cei care au pensii speciale ar mai putea avea o modificare. În cazul în care aceștia vor fi condamnați pentru corupție, și-ar putea pierde pensia.
- Pensii speciale: eliminarea unor astfel de pensii pentru toate categoriile de bugetari.
- Bugetarii, limitați în posibilitatea de a cumula pensiile cu salariile de la stat, în funcție de valoarea pensiei nete.