Legea Pensiilor: Când ieși la pensie, în funcție de anul nașterii. Tabel cu toate datele
Legea pensiilor a fost publicată recent în Monitorul Oficial și prevede vârsta de pensionare în funcție de anul nașterii și de perioada de cotizație. Până pe 1 decembrie 2021 va fi mărit punctul de pensie, iar ulterior legea pensiilor va intra în vigoare integral.
Legea pensiilor prevede când ieși la pensie în funcție de anul nașterii
Articolul 48 din Legea pensiilor prevede că vârsta standard la care bărbații pot ieși la pensie este de 65 de ani, în timp ce femeile se pot pensiona la vârsta de 63 de ani. „Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5”, scrie în document.
Atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească un stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru a se putea pensiona. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani și cuprinde și perioadele asimilate.
„Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. În perioada eşalonării vârstelor standard de pensionare, femeile pot opta pentru pensionare la împlinirea vârstei de 63 de ani sau la vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5”, prevede Legea pensiilor.
Legea va fi aplicată integral abia de la 1 septembrie 2021. Până la această dată se va aplica anual doar creșterea punctului de pensie, după cum urmează: 1.265 de lei la 1 septembrie 2019; 1.775 de lei la 1 septembrie 2020; 1.875 de lei la 1 septembrie 2021.
În tabelul atașat mai jos sunt prevăzute vârstele standard de pensionare, stagiile complete și stagiile minime de cotizare care trebuie îndeplinite pentru ca o personaă să beneficieze de pensie de la stat. Legea pensiilor a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial nr. 563 din 9 iulie 2019.
Anexa nr. 5 VÂRSTE STANDARD… by on Scribd
Din 2022, punctul de pensie se va majora anual în funcție de rata medie a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut realizat.