Legea Pensiilor, 2020. Ce se întâmplă cu cei care și-au pierdut cartea de muncă. Ar putea rămâne fără pensie?

de: Alexandra Chivu
30 01. 2020

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că nu toate cărțile de muncă sunt scanate. Ce se întâmplă cu cei care și-au pierdut documentul? Este posibil să rămână fără pensie?

Legea pensiilor 2020. Ce se întâmplă cu cei care și-au pierdut cartea de muncă?

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că aproape 20% dintre cărțile de muncă înființate înainte de introducerea programului REVISAL nu sunt scanate, iar unele dintre acestea nu sunt de bună calitate, așa încât Casele de Pensii nu pot ține cont de ele.

Scanările nu sunt de bună calitate

„În perioada 2006 – 2008, Casele de Pensii au scanat cărţile de muncă. Nu toate, se estimează un procent de 80%. Verific, la sânge, procentul. Am cerut, desigur, explicaţii detaliate privind renunţarea, de către cei care au avut sarcina să facă scanarea, la obiectivul integrării tuturor informaţiilor din Cărţile de muncă în sistem”, a explicat ministrul, menționând că nu i se pare normal că oamenii care vor să se pensioneze sunt nevoiți să aducă adeverințele care să le ateste vechimea, atât timp cât aceste informații ar fi trebuit să fie centralizate și deținute de o singură instituție.

”Bani aruncați, timp irosit”

De asemenea, oficialul a explicat că în urma verificărilor pe care le-a făcut a descoperit că scanările nu sunt de bună calitate. Cât despre digitalizarea tuturor domeniilor gestionate de Ministerul Muncii, oficialul a spus că se lovește de noi piedice.

„Casele de Pensii spun că nu pot avea încredere în corectitudinea informaţiilor. Pe scurt, bani aruncaţi, timp irosit. Sunt oameni cărora nu le pasă că se irosesc resurse. Cineva nu şi-a făcut treaba şi cineva a decis să se renunţe, oprind practic România în loc cu câţiva ani şi purtând pensionarii pe drumuri pe la angajatori şi inspectoratele teritoriale de muncă (ITM).

(…)Le depășesc. Apar altele. O spun direct: situația în care ne aflăm este cauzată, în mod direct, de nepăsare și de felul unora de a munci de mântuială. Pe principiul că nimeni nu va răspunde. De data aceasta, unii vor răspunde”, a spus Violeta Alexandru.

Simplificarea procedurilor pentru ieșirea la pensie

În urmă cu două săptămâni, Alexandru anunța simplificarea procedurilor pentru ieșirea la pensie, menționând că a inițiat un ordin în acest sens. Ordinul ministrului Muncii și Protecției Sociale 1.783/2019 prevede că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Casa Naţională de Pensii (CNPP) au, din 1 ianuarie, acces direct în REVISAL. Mai târziu, Cana Națională de Pensii Publice (CNPP) a ținut să precizeze că acest ordin „are în vedere vizualizarea informaţiilor din REVISAL şi nu utilizarea unor date cu rol de document care să înlocuiască adeverinţele prevăzute de legea pensiilor”. Ministrul a marcat că, în prezent, „doar persoanele dispunând de informaţii după 1.04.2001 pot fi scutite de prezentarea adeverinţelor de vechime”.