Legea Pensiilor 2019. Ai 15 ani vechime? Iată câți bani primești pensie

de: Andrei Simion
06 10. 2019

Modificări majore pentru pensionari! Persoanele care au deja 15 ani de vechime trebuie să ia la cunoștință noua modificare. Noua Lege a Pensiilor arată exact câți bani va urma să primești, în funcție de anii în care ai cotizat la stat.

Legea Pensiilor 2019: Câți bani primești, în funcție de vechime?

Noua lege a pensiilor aduce o altă modalitate de calcul pentru cei care au minimum de vechime în câmpul muncii, adică de 15 ani în care au cotizat la stat. Conform modificărilor noi din sistemul de pensii, persoanele care au lucrat minim 15 ani vor putea primi 45% din salariul de bază brut pe țară. De asemenea, se arată că la această sumă se mai adaugă câte 1% pentru fiecare an în plus la vechime.

„Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”
Legea Pensiilor (Sursa: dcnews.ro)

Legea Pensiilor 2019. Cât rimești pentru minimum de 15 ani de vechime?

Condiții de îndeplinit

  • Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030.
  • Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.
  • Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
  • Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.
  • Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.
  • În condiții speciale ori deosebite de muncă;
  • În fostele grupe I și II de muncă, în vigoare până la 1 aprilie 2001. (Sursa: ec. europa.eu)