Interferențele produse de astfel de aparate creează disfuncționalități serviciilor de radiocomunicații autorizate, chiar și celor destinate salvării de vieți omenești, anunță Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații – ANCOM.
Astfel, echipamentele radio care nu au marcajul CE (Conformitate Europeană) trebuie scoase imediat din funcțiune. Persoanele care au astfel de echipamente radio și le utilizează încalcă legea și pot să fie sancționate cu amendă contravențională cuprinsă între 500 și 5.000 lei.
Autoritatea derulează și o campanie de monitorizare a frecvențelor radip afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora și de informare cu privire la ilegalitatea utilizării acestor echipamente.
„Unele echipamente radio, aduse, de regulă, din America de Nord sau Asia, funcţionează în benzile de frecvenţe care în România sunt destinate altor servicii, ca de exemplu celor de telefonie mobilă. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcţiune pe teritoriul României, el produce interferenţe prejudiciabile care afectează în mod grav funcţionarea serviciilor de telefonie mobilă. Interferenţele prejudiciabile pot afecta serviciile de comunicaţii pe o rază de la zeci de metri (în cazul jucăriilor teleghidate, spre exemplu) până la peste 500 de metri (în cazul telefoanelor de tip DECT 6.0). În imediata apropiere a echipamentelor fără marcaj CE este afectat semnalul telefoanelor mobile, ceea ce poate genera dificultăţi în continuarea sau iniţierea apelurilor sau a navigării pe internet, în unele cazuri fiind imposibilă apelarea numărului de urgenţă 112”, susține ANCOM.
Printre cel mai des întâlnite echipamente care provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații mobile sunt telefoanele fără fir, de tip DECT 6.0 fără marcaj CE. Alte echipamente radio care sunt răspândite și care trebuie să aibă marcajul CE sunt: telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), desktop PC-uri, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console şi controllere pentru jocuri video etc.
Menționăm că marcajul CE este un indicator al conformității unui produs cu legislația UE și permite libera circulație a acestuia în spațiul țărilor memebre și al celor partenere.
În cazul echipamentelor ce funcționează prin emisiii în spectrul de frecvențe, lipsa conformității poate să determine interferențe prejudiciabile care afectează funcționarea serviciilor de telefonie mobilă ori a altor servicii de radiocomunicații din cauza neconcordanței în alocarea benzilor de frecvențe dintre UE și restul statelor care nu au armonizată legislația cu cea europeană.