Legea moștenirii în 2024. Cum se împarte legal averea între copii și soție
După ce o persoană trece în neființă, bunurile sale sunt direcționate către moștenitorii legali, fie prin intermediul unui testament, fie pe legal, prin deschiderea succesiunii la notar. Puține persoane știu cum se împarte legal averea între copii și soție. Ce presupune legea din România?
Legea moștenirii în 2024. Cine sunt principalii moștenitori
Moștenirea poate fi de două tipuri, testamentară și legală. Așadar, cea testamentară este cea lăsată prin moștenire, adică actul întocmit de persoana moartă înainte de a trece la cele sfinte. În documentul respectiv se precizează clar cum se face împărțirea bunurilor defunctului și cine ere dreptul la acestea.
În schimb, testamentul autentic este validat doar în fața unui notar și nu poate fi atacat în instanță de moștenitori. Dacă cel mort are mai multe testamente, se va lua în considerare doar ultimul testament întocmit,
Moștenirea legală este cea care presupune că bunurile revin moștenitorilor legali. Dar cum se împarte legal averea între soție și copii?
Vezi și: Ce riscă persoanele care nu declară la ANAF o moștenire. Ce spune legea
În cazul unei moșteniri legale, următorii moștenitori au dreptul.
- sotul sau sotia supravietuitoare
- copiii defunctului si urmasii acestora
- parintii, bunicii sau strabunicii (unde este cazul)
- rudele pana la gradul al patrulea inclusiv.
Ordinea în care se primește moștenirea
De precizat că moștenirea nu va reveni tuturor, pentru că există patru clase de moștenitori legali. Prima clasă, adică descendentii, se refera la copiii defunctului si urmasii acestora, nepoții și strănepoții. În plus, la moștenire au dreptul și copiii naturali, dar și cei adoptați.
„(1) Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
(2) Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.
(3) În lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.”, se arată în Codul civil.
Cum se împarte legal averea între copii și soție în 2024
În ceea ce privește cota de moștenire primită de soție diferă în funcție de caz:
- un sfert de mostenire daca aceasta este împărțită cu copiii
- o treime din mostenire daca este impartita cu parintii decedatului si cu fratii, surorile sau copiii acestora
- o jumatate de mostenire, daca aceasta este impartita cu parintii sau doar cu fratii sau surorile si copiii acestora
- trei sferturi din mostenire doar in cazul in care este impartita cu bunicii sau cu rudele pana la gradul al patrulea inclusiv.
Dacă soții nu au avut copii, întreaga moștenire poate fi primită de soție sau de soț. De precizat că concubinii nu au dreptul la moștenire, dar pot primi moștenirea dacă defunctul a lăsat scris înainte.