Legea care schimbă totul atunci când semnezi un act. Toți românii trebuie să afle asta

de: Ștefan R. Apostol
29 04. 2021

Nu de puține ori am fost nevoiți să semnăm anumite acte în fața unui notar. Dar există și situații excepționale, cum ar fi persoana să fie bolnavă, să nu se poată semna un act notarial. Legea 36/1995 a notarilor publici și a activității notariale schimbă puțin lucrurile într-o astfel de situație excepțională. Acest lucru se poate face cu ajutorul așa-numiților martorii-asistenți.

Martorii-asistenți pot semna un document, în locul titularului

Nu de puține ori ni s-a întâmplat să fim în imposibilitatea de a semna un document sensibil în fața notarului public. Au existat, conform specialiștilor notari, speculații că un document nu are valabilitate dacă nu este semnat direct de titular.

Conform Legii 36/1995, există posibilitatea ca martorii-asistenți să poată semna un document în cazuri excepționale. Caurile excepționale pot fi de boală, sau de imposibilitate de a se prezenta la notar, din alte motive. Notarul poate alege doi martorii-asistenți care vor putea semna documentul în cauză, menționându-se că cei doi au luat parte la citirea acestuia de către notar.

”[î]n cazul acelora care, din pricina infirmității, a bolii sau din orice alte cauze, nu pot semna, notarul public, îndeplinind actul, va lua consimțământul numai în prezența a 2 martori-asistenți, această formalitate suplinind absența semnăturii părții.”, se precizează în lege, conform Avocatnet.ro.

Condițiile impuse de lege pentru cei aleși de notar

Pentru a putea semna aceste documente martorii-asistenți trebuie să îndeplinească anumite condiții. Condițiile sunt prevăzute în aceeași lege a notarilor, Legea 36/1995, după cum urmează:

  • a împlinit 18 ani;
  • nu apare în actul ce trebuie semnat ca parte sau ca beneficiar;
  • este aptă atât fizic, cât și psihic;
  • poate citi și poate scrie/semna.

 

După determinarea acestor martori-asistenți, notarul trece la procedura de citire a documentului și, ulterior, martorii-asistenți semnează în fața acestuia documentul în cauză. În document, conform legii, se va menționa incapacitatea titularului de drept de a participa la procedura de citire și semnare. După validarea documentului de către notarul public, acesta va avea valabilitate exact ca și în cazul clasic, cu prezentarea titularului de drept.

În trecut au existat alte legi, cum ar fi Legea 358/1944, în care se specifica faptul că un cetățean, chiar dacă nu știe să scrie și să citească, în dreptul numelui va semna cu ”degetul arătător de la mâna stângă”.

Legea respectivă avea să fie abrogată în 1960, prin aprobarea unei noi legi de funcționare a notarilor. În legea din 1960 obligativitatea menționată anterior dispărea, iar legislația actuală de asemenea nu mai specifică acest lucru.