Legătura neştiută între moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou şi căderea lui Nicolae Ceauşescu. Greşeala pe care a făcut-o fostul dictator
Ce greșeală știută de puțini oameni a făcut Nicolae Ceaușescu? Care este legătura dintre moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou și căderea regimului comunist? Mulți români au aflat abia acum.
Legătura dintre moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou și căderea lui Ceușescu: detaliu neștiut
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este amintit la data de 27 octombrie. Acesta a trăit în timpul Țăratului vlaho-bulgar și era din satul Basarabov, așezat pe marginea apei Lomului.
Sfântul a fost la început un simplu păstor de vite care a plecat din casa sa pentru a locui într-o peșteră din apropiere, ulterior s-a făcut monah la mănăstirea care era înauntrul peșterii.
Toate sacrificiile sale precum postul, rugăciunea și privegherile i-au adus în cele din urmă darul de a face minuni. Conform Ziarului Lumina, Nicolae Ceaușescu a luat decizia pe care oamenii au crezut-o ca fiind o greșeală uriașă.
Mulți au interpretat-o ca un gest care i-a adus în cele din urmă sfârșitul. Concret, în anul 1989 el a fixat o sesiune a Marii Adunări Naționale chiar în ziua în care se sărbătorea praznicul.
De asemenea, fostul dictator voia să mute întregul pelerinaj de pe Dealul Patriarhiei. Au fost făcute atunci mai multe presiuni în dreptul patriarhului Tectist, ulterior moaștele au fost mutate, dar nu departe, ci duse la Biserica Sfântul Nicolae.
Pelerinajul s-a făcut tot pe lângă Dealul Patriarhiei, oamenii aflându-se înșirați pe bulevardul care se numește azi Regina Maria, pe atunci cunoscut drept George Coșbuc. Două luni mai târziu, regimul comunist a căzut, iar mulți oameni au considerat că decizia lui de a muta moaștele Sfântului i-au adus sfârșitul ca o pedeapsă din partea cuviosului.
Despre Pelerinaj
„Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina vor fi aşezate spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale în dimineaţa zilei de joi, urmând a fi aşezate în Baldachinul Sfinţilor în dimineaţa zilei de sâmbătă. Sfintele Moaşte vor fi aşezate din nou în Catedrala Patriarhală în ziua de joi, 28 octombrie, după închinarea ultimului credincios”, precizează Patriarhia Română.
„În contextul sever al pandemiei de COVID-19, în care Biserica însăşi a desfăşurat o intensă campanie de promovare şi conştientizare a regulilor igienico-sanitare, subliniind firescul şi necesitatea ascultării de sfatul medicilor, pentru organizarea în condiţii de reală siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an au fost luate şi vor fi respectate mai multe măsuri speciale”, mai precizează Patriarhia Română.