Laura Codruța Kovesi, validată de Consiliul UE în funcția de procuror-șef european. Când își va începe activitatea

de: Claudiu Surmei
14 10. 2019

Consiliul Uniunii Europene a validat numirea Laurei Codruța Kovesi în fucnția de procuror-șef al Parchetului European. Numirea fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) urmează să fie confirmată și de Parlamentul European. Kovesi ar urma să înceapă activitatea la finalul anului 2020, când noua instituție va fi operațională.

Laura Codruța Kovesi a fost validată în funcția de procuror-șef european

„Procurorul șef-european va organiza activitatea Biroului Procurorului Public European (EPPO) și reprezintă Biroul în contactele cu alte instituții UE, țări membre și state terțe. Kovesi va fi asistată de doi adjuncți și va prezida colegiul procurorilor, care vor avea sarcina să definească strategia și regulile interne și vor asigura coerența în și între cazuri”, se arată într-un comunicat emis de Consiliul Uniunii Europene.

După ce a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi a lucrat ca procuror în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Kovesi așteaptă acum ca Parchetul European să fie operațional, până la finalul anului 2020, pentru a putea primi mandatul, care va dura 7 ani.

În noua funcție, Kovesi se va ocupa de investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața judecătorilor a celor care comit infracțiuni împotriva bugetului Uniunii Europene (fraudă, corupție și fraudă transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euroȚ. În timp, instituția va ancheta și faptele de terorism.

Parchetul European va avea sediul în Luxemburg. Acesta va fi alcătuit dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate cele 22 de state participante. Doar 5 țări au anunțat că nu vor participa, însă acestea se pot alătura în orice moment. Este vorba despre Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca.

„Consiliul va continua să monitorizeze crearea biroului pentru a asigura un EPPO eficient şi efectiv care devine un pilon al luptei contra corupţiei şi fraudei cu fonduri UE”, a declarat ministrul finlandez al justiţiei, Anna-Maja Henriksson, în calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene.