Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2019. Ce nu e bine să faci azi
În acest an, Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Mântuitorului începe vineri, 15 noiembrie și se încheie în 24 decembrie. Lăsatul Secului va fi joi, 14 noiembrie. Potrivit crestinortodox.ro a fost zi de post și miercuri, 13 noiembrie, când a fost celebrat Sfântul Ioan Gură de Aur.
Lăsatul secului pentru postul Crăciunului
În cele 40 de zile de post până la Nașterea Domnului, se obisnuiește ca toți credincioșii să nu consume carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei (de exemplu, cartofii fondanți) și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, pește și vin.
Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având 15 zile de dezlegări la peşte, și altele la ulei şi vin. Iată care sunt zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2019.
În luna noiembrie sunt 5 zile cu dezlegare la pește
- Joi, 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
- Sâmbătă, 23 noiembrie: Sfântul Cuvios Antonie
- Duminică, 24 noiembrie: Sfântul Mucenic Clement
- Luni, 25 noiembrie: Sfânta Muceniță Ecaterina
- Sâmbătă, 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei
În luna decembrie sunt 10 zile cu dezlegare la pește
- Duminică, 1 Decembrie: Sfântul Prooroc Naum, Cuviosul Filaret
- Marți, 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
- Joi, 5 decembrie: Sfântul Sava
- Vineri, 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae
- Sâmbătă, 7 decembrie: Sfânta Muceniță Filofteia
- Duminică, 8 decembrie: Sfântul Cuvios Patapie
- Luni, 9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria
- Joi, 12 decembrie: Sfântul Spiridon
- Sâmbătă, 14 decembrie: Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie
- Duminică, 15 decembrie: Sfântul Mucenic Elefterie.
Tradiții și credințe
De Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, creştinii petrec alături de familie. La masa de Lăsata Secului se strâng rudele apropiate sau prietenii şi se desfată cu bucate gustoase: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin.
În mediul rural, rudele se strâng la cineva acasă. Se pun la masă Și servesc bucate din belȘug. În Muntenia Lăsata Secului este o petrecere în familie. Se obișnuiește ca cei mici să se ducă la cei mari, copiii la părinți, finii la nași și aduceau câte un plocon, sărutau mâna gazdei și cereau iertare, pentru a intra împăcați cu toată lumea în Postul Crăciunului. Superstiţiile spun că dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă pieptul este slab se prevesteşte o iarnă blândă şi o vară rodnică.
Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului era o sărbătoare respectată cu sfințenie
În trecut, Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului era o sărbătoare respectată cu sfințenie. În Bucovina se spunea că „cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul”, respectiv că „e rău de bătut piatra peste holde”. Credincioșii nu uită că ziua de Lăsata Secului este una dedicată pomenirii celor adormiți. Se pregătesc mâcăruri de dat de pomană: plăcinte cu mălai în frunze de varză, tăiței cu nucă sau cu mac, poame coapte.
Resturile de la cină de lăsată secului sunt strânse în fața de masă și aruncate cu fața la răsărit, păsărilor cerului, în prima zi a Postului Crăciunului. Se spune că nu e bine să arunci resturile de la masa de Lasata Secului decât spre Răsărit, altfel păsările vor ciuguli toată recolta de boabe. Pentru a fi feriţi de pagube, gospodinele trebuie să aşeze oalele cu gura-n jos.