Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024. Ce trebuie să facă astăzi credincioşii, e un obicei important. Are legătură cu naşii

de: Ștefan R. Apostol
17 03. 2024

În Calendarul Creștin Ortodox, ziua de 17 martie reprezintă o importantă sărbătoare creștină, și anume Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024. Pe lângă multe obiceiuri, astăzi unul are legătură cu naşii. Așa că, citește mai departe și află ce trebuie să facă astăzi credincioşii.

Pe 17 martie se prăznuiește Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024

Această zi de duminică este ultima Duminică înainte de începutul Postului Sfintelor Paști, care va ține până la data de 5 mai, când se prăznuiește Învierea Domnului Iisus Hristos. În Calendarul Ortodox ziua de azi mai este cunoscută și sub numele de Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, sau ziua Lăsatului sec de brânză.

Este o zi extrem de importantă pentru creștinii ortodocși, iar connform pildelor Mântuitorului, este ziua în care aceștia se spală de păcate și o zi a iertării celor care cu voie sau fără de voie le-au greșit.

Obiceiuri și tradiții de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024

Ca și în cazul altor asemenea sărbători creștine, încă din timpuri străvechi, românii au păstrat anumite obiceiuri și tradiții, printre acestea și obiceiul de a avea o masă bogată, de altfel ultima înainte de Postul Sfintelor Paști.

O altă tradiție, care are legătură cu naşii, este acela de a merge în vizită la nașii de cununie, nu neapărat cu cadouri, ci doar pentru a vedea ce fac, fiind sărbătorită de finii și nașii care sunt și foarte apropiați.

De Lăsata Secului, se mai spune că femeile gospodine, încă de la primele ore ale dimineții, fac turte din mălai pe care, ulterior, le dau de pomană în curtea bisericii.

Alte tradiții și obiceiuri păstrate în timp

Conform unui alt obicei, întâlnit în Transilvania, gospodinele sunt nevoite să spele toate vasele murdare, sau în care au gătit de dulce până la Lăsata Secului, pentru ca de a doua zi, când începe Postul Mare, să poată găti doar de post.

Ultima Duminică, înaintea Postului Mare, mai are și alte tradiții și obiceiuri păstrate în timp în satele românești. Printre ele și cel al așa-numitelor focuri purificatoare. Tradiția spune că tinerii satului se urcă pe dealurile din prejur și aprind focuri seara, care vor purifica satul și pe cei care locuiesc aici, alungând astfel spiritele rele din preajma lor.

Ulterior, odată cu începutul Postului Sfintelor Paști, românii vor trece la alte obiceiuri și tradiții specifice acestei perioade extrem de importante, până în ziua în care toți creștinii vor prăznui Învierea Domnului Iisus Hristos. Este o peroadă în care se va renunța la anumite mâncăruri, dar și un timp al puruficării spirituale și al reflecției.