Laptele cu smochine, minunea neștiută pentru oameni. Nu ai idee cât de mult bine face
Cunoscut încă din vechime, smochinul era denumit de egipteni alimentul multifuncțional datorită calităților sale terapeutice. Are efecte emoliente, calmante, tonifiante, vitaminizante, laxative, hemostatice și antiinflamatorii. Ai mai jos un truc pe care îl poți folosi la nevoie.
Despre sănătate: efectele unui aliment-minune. Laptele cu smochine, miracol pentru organism
Smochinele au o concentrație calorică importantă și din acest punct de vedere este bine să le privim la adevărata lor valoare, pentru că nu e ca și când ai mânca un măr sau o banană. Când mănânci 100 de grame de smochine, chiar îți aduc un aport caloric important, aspect pozitiv pentru persoanele cu activitate fizică importantă. Smochinele proaspete se pot consuma coapte și crude, iar cele uscate se pot servi ca atare sau preparate în compot.
În plus, smochinele fierte în lapte și aplicate la nivel local pot accelera vindecarea abceselor, plăgilor, furunculelor, negilor și bătăturilor. Bogate în flavonoide, polifenoli, antioxidanți și un agent anticancerigen numit benzaldehidă, aceste fructe protejează și împotriva unor forme de cancer, precum cel de colon și cel de sân.
Secretele unei plantații de smochin
Pentru înființarea unei plantații de smochin trebuie să alegem o zonă favorabilă pentru această cultură, cum ar fi sudul țării, adică Dobrogea și zonele cu un bilanț termic ridicat. Practic, acolo unde avem ierni blânde și durată de strălucire mare a soarelui. Vom alege și terenuri expuse spre sud sau terenuri orizontale, plane, însă, în general, cele expuse spre sud au mai multă lumină.
Smochinul este o plantă foarte rezistentă la secetă, care însă nu suportă băltirea apei, deci vom evita terenurile mlăștinoase. El se poate planta, de pildă, pe terenuri nisipoase. În zona Dăbuleni, unde avem și o stațiune de cercetare dedicată pentru studiul culturii plantelor pe terenuri nisipoase, a fost realizată o colecție cu toate tipurile de smochini colectate din țară, aduse anterior din străinătate, pentru a le promova și a le arăta fermierilor, dar și pentru a le studia comportarea în condițiile nisipurilor de la Dăbuleni.
Îl găsim în Biblie, îl găsim în Tora (primele cinci cărți ale lui Moise din Vechiul Testament), dar și în Coran. Smochinul este foarte mult legat de spiritualitatea umană și de religie. Acesta este și motivul petru care, în București, aproape că nu erau curți în care localnicii să nu cultive măcar un smochin și, la vremurile apuse, întotdeauna copacul era plantat pe partea de sud a unei clădiri, ca să fie protejat în timpul iernii. De altfel, și la această oră cei care au un smochin încearcă să-l îmbrace și să-l protejeze cu diferite materiale pentru a-l ține departe de ger.