Langoșii ungurești, aceste pâinici prăjite cu topinguri de brânză, cașcaval sau cu sos de smântână și usturoi, ne fac poftă de câte ori mergem în piață sau la vreun târg. Dacă vrei să-i surprinzi pe ai tăi cu niște langoși delicioși de casă, găsești mai jos rețeta pentru langoși perfecți.
Deși pare dificil de preparat, rețeta de langoși este chiar simplă și rapidă, dacă nu luăm în calcul timpul de așteptare până ce dospește aluatul. Aluatul pentru langoși pufoși trebuie să fie elastic, puțin moale. În funcție de gradul de absorbție a făinii, păstrează deoparte 50 de grame de făină, cu care vei completa
ulterior după caz.
Dacă aluatul este tare, langoșii vor fi uscați. Deci, atenție la consistența aluatului. Langoșii se prăjesc în baie de ulei, un lucru de care să ții cont atunci când prăjești aluatul în ulei, este ca uleiul să fie foarte bine încins înainte. De ce? Pentru că dacă punem aluatul în uleiul care nu este bine încins atunci aluatul va absorbi mai mult ulei.
Ca să testezi dacă uleiul este bine încins, pune o bucată mică de aluat în tigaie. Dacă sfârâie, înseamnă că uleiul este suficient de încins. Un alt aspect de care să ții cont și care te ajută să eviți să obții langoși îmbibați în ulei este să nu-l înțepi cu furculița când prăjești aluatul, folosește o paletă de silicon sau de lemn pentru a-i întoarce.
Altfel, uleiul pătrunde prin orificiile formate de furculiță. Langoșii pot fi serviți simpli sau cu mujdei de usturoi, smântână, brânzeturi, ceapă verde dar și cu gem sau cremă de ciocolată.
Din ingredientele de mai jos se obțin șase langoși mari, crocanți la exterior și pufoși la interior.
Aluat
Extra
1. Laptele amestecat cu apa se încălzesc ușor. Într-un bol se pune drojdia împreună cu lingurița de zahăr și puțin amestec de lapte și apă călduțe.
2. După ce drojdia s-a activat, într-un bol încăpător se amestecă cu restul de lapte și apă. Se adaugă cele două linguri de ulei, făina și sarea. Se frământă cu mâna unsă cu ulei până se formează un aluat moale și omogen.
3. Aluatul se lasă la dospit pentru o oră, într-un castron acoperit cu folie alimentară.
4. După ce aluatul a crescut, se unge masa de lucru cu puțin ulei și se împarte aluatul în 6 bile.
5. Bilele de aluat se ung cu ulei și se lasă la dospit încă 30 de minute, acoperite cu folie alimentară pentru a nu se usca la suprafață.
6. După a doua rundă de dospit, cu mâna unsă cu ulei, se întind bilele de aluat până la diametrul aproximativ de 20-22 centimetri, cu marginile un pic mai groase.
7. Într-o cratiță încăpătoare, se încinge bine uleiul și se pun, pe rând, langoșii la prăjit. Atenție, langoșii cresc la prăjire, pune câte unul, maxim doi.
8. Se prăjesc pe ambele părți ( cu două palete se întorc pe ambele părți) apoi se scurg pe șervete absorbante.
9. Langoșii se servesc calzi cu toppingul dorit, ei trebuie să fie moi la interior, și crocanți la exterior.
Poftă bună!