Lacul unic din lume care se află în România. Motivul pentru care pluteşti chiar dacă nu ştii să înoţi, e un loc superb!

de: Bișinicu Andreea
04 04. 2023

Una dintre cele mai frumoase și interesante destinații turistice din România o reprezintă lacul denumit Marea Moartă a Transilvaniei. Este unic în Europa, datorită proprietăților sale binefăcătoare. Este o oază de liniște pentru turiști. Unde se află mai exact și cum se numește.

Cum arată Lacul Ursu, „Marea Moartă” a Transilvaniei

Începând din data de 24 iunie 2023, turiștii sunt așteptați pe ștrandul de pe Lacul Ursu din Sovata, considerat o formațiune unică pe continentul european. Datorită salinității ridicate din apă, locul a primit numele de Marea Moartă din Transilvania.

Lacul Ursu se întinde pe o suprafață de 40.000 de metri pătraţi, fiind adânc de 18 metri. Cercetătorii au demonstrat că formațiunea ar fi luat naștere în secolulu al XIX-lea.

Lacul s-ar fi format, mai exact, pe data de 27 mai 1875, la ora 11:00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, ce dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare. Acest fenomen unic este cunoscut sub numele de heliotermie.

Datorită faptului că lacul este extrem de sărat, salinitatea medie atingând 300 de grame/litru, destinația turistică este frecventată, adesea, de persoane care se confruntă cu probleme de sănătate.

Oaza din inima României a fost supranumită „Marea Moartă a Transilvaniei”. Cu toate acestea, spre deosebire de Marea Moartă din Israel, lacul din stațiunea Sovata este înconjurat de vegetație luxuriantă și de o pădure umbroasă.

Citește și Locul unic din România cu peisaje care îţi taie răsuflarea. ‘Groapa’ din Apuseni, monument al naturii de care puţini ştiu

Cât costă biletele pentru turiști

Privit de sus, apa pare să ia forma unei blăni de urs desfăşurate, motiv care a primit numele de Lacul Ursu. În perioada cea mai caldă a anului, apa Lacului Ursu are o temperatură de 28°C la suprafaţă şi de 39°C la adâncimea de 1,5 metri.

„Ne bucurăm că lacul este într-o stare foarte bună, și vă anunțăm că toate analizele apei au ieşit foarte bine, astfel că, pe 24 iunie dăm startul unui nou sezon de scăldat în cel mai mare lac helioterm din lume”, a declarat Andrei Rusu, directorul administrativ Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Lacul Ursu este administrat de hotelurile Ensana. Turiștii care vor să viziteze zona și să se bucure de un tratament pe cinste vor plăti un tarif de 40 de lei pentru adulți și 30 lei pentru copii si pensionari.

Nămolul sapropelic extras din Lacul Ursu conţine substanţe minerale (mai ales clorură de sodiu), respectiv organice (acizi humici, vitamine şi auxine: estrogen şi progesteron asemănător hormonilor feminini) în concentraţii ridicate, scriu cei de la Știridinlume.

Citește și Cea mai frumoasă staţiune de pe litoralul românesc, puţini turişti merg aici. E un loc superb şi deloc aglomerat