Lacul Teliuc stârneşte curiozitate şi îngrijorare, după ce au avut loc mai multe surpări. Ce spun specialiștii

de: Ionuț Vieru
30 06. 2021

Lacul Teliuc este un lac minier și a fost înființat pe fosta carieră a minei Teliuc. Acesta stârnește curiozitatea oamenilor ce ajung pe malurile sale, dar și îngrijorarea în același timp.

Lacul minier care crește văzând cu ochii

Pe ambele maluri ale Lacului Teliuc, în mai multe locuri, au avut loc surpări. Lacul este situat în localitatea învecinată municipiului Hunedoara. Localnicii spun că alunecările de teren au avut loc frecvent. Acestea au afectat porțiuni de sute de metri pătrați de-a lungul lacului.

Oamenii care doresc să meargă în preajma lacului sunt atenționați să nu se aproprie prea mult, în special de zonele „sensibile” de pe maluri. Pericolul de surpare este mare, iar curioșii pot suferi răni serioase, în cazul în care pământul se surpă sub picioarele lor.

„În cel puţin trei locuri pot fi văzute rămăşiţele surpărilor malurilor lacului. Într-unul dintre ele, la celălalt capăt al lacului, s-a lucrat la stabilizarea versantului, în alte locuri nu s-a mai intervenit. Au pus o bandă şi câteva pancarte de atenţionare ca oamenii să nu se apropie de maluri, pentru a nu se accidenta”, spune Sergiu, un fost miner, aflat la pescuit pe malul lacului.

Nivelul apei crește încontinuu

Nivelul apei crește în fiecare zi. Încet dar sigur, lacul înghite treptat ultimele rămășite de beton ale fostei exploatări miniere. Lacul Teliuc se află la cinci kilometri depărtare de Hunedoara și la cinci kilometri depărtare de barajul Cinciș. A început să se formeze odată cu închiderea exploatărilor miniere de fier din zonă, în urmă cu două decenii.

„Este ca o căldare uriaşă, alimentată de izvoare subterane. În ultimele luni a crescut cu un metru, din câte am observat. Malurile sunt însă foarte abrupte, iar în curând puţinele locuri de pescuit rămase vor fi înghiţite şi ele de apă”, spune un alt pescar. Localnicii susţin că ar trebui realizată o conductă de legătură cu râul Cerna, care trece la circa 10 metri de lacul de acumulare, dar al cărui nivel se află mai sus de cel al luciului lacului.

Nivelul apel a crescut continuu, cu circa un metru pe an, fiind alimentat de izvoarele subterane. În apropiere curge râul Cerna, însă nu există vreo legătură între lac și râu. Pe fundul lacului se află galerii miniere care pot crea curenți periculoși, din această cauză, scăldatul este interzis.