Lacul Techirghiol a devenit roz! Cum a fost posibil acest lucru, conform specialiștilor VIDEO
Fenomen spectaculos în lacul Techirghiol! Natura a venit cu o surpriză pentru localnici și turiști. Lacul ce este cunoscut pentru nămolul cu efecte benefice pentru sănătate a devenit roz. Cei din zonă au rămas fără cuvinte atunci când au văzut că lacul are acum anumite porțiuni roz. Specialiștii susțin că această culoare este temporară. Cum își explică acest lucru? Unii biologi susțin că ar putea ca lacul să rămână roz pe tot parcursul verii.
Lacul Techirghiol a devenit roz: specialiștii au explicat fenomenul incredibil
Natura a oferit un spectacol incredibil la Techirghiol. Localnicii au fost primii care au observat fenomenul neobișnuit care i-a făcut să stea minute în șir cu ochii pe apă.
Lacul menționat este cunoscut datorită nămolului cu efecte benefice pentru sănătate. Lumea din oraș a fost surprinsă să vadă noile schimbări.
Unele porțiuni s-au colorat roz, iar specialiștii susțin că modificările sunt temporare și se datorează unei alge care se regăsește în Africa și în America. Biologii au declarat că lacul ar putea să rămână doar pe tot restul verii astfel.
Tipul de algă ce se află acum în lacul Techirghiol are nevoie de multă salinitate și de căldură pentru a rezista. Aceasta va dispărea abia după ce mercurul va scădea în termometre și vor începe ploile.
,,Sunt primitive și în consecință lasă hidrogen sulfurat să rămână în natură”
Adrian Bâlbă – biolog: „Nu este o algă toxică; este o algă primitivă, este o algă halofilă, adică rezistentă la conținut de salinitate; extremofilă – situații extreme pentru biologia acestei alge. Se selectează în condițiile în care salinitatea se concentrează, apa se concentreaza în săruri, temperatura foarte ridicată și se acumulează o cantitate mare de nutrienți.
Aceste alge sunt primitive și în consecință lasă hidrogen sulfurat să rămână în natură. Acest hidrogen sulfurat este terapeutic, fiindcă tot ce înseamnă metil sulfonil metanic, adică substanțele care au rol antiinflamator pentru noi ce ne scăldăm în Lacul Techirghiol vin din acest hidrogen sulfurat care mai departe este preluat de alte alge și bacterii și transformat, dus mai departe, prin ciclul de metanificare în aceste substanțe terapeutice”. (Sursa: digi24.ro)
Techirghiol: istorie
Înainte să se numească Techirghiol era cunoscut drept Tekfur Golu (Lacul vărgat) şi chiar Tekfur Koy (Satul vărgat). Termenul de vărgat vine de la culorile aparte pe care le are.
Comunitatea germană de acolo a fost înființată în 1907. Viața religioasă și educația din ea au fost susținute sub îndrumarea părintelui Pieger. Cel din urmă a contribuit la ridicarea bisericii finalizate în anul 1934.
Nu mai puțin de 256 de germani au părăsit așezarea în anul 1940, fiind strămutați cu forța în Germania, sub lozinca Heim ins Reich (Acasă în Reich), în sat rămânând numai 19.