Lacul din România, unic în lume. De ce i se spune ”Marea moartă a Transilvaniei”. Peisajele sunt de vis

de: Sabina Anastasia
05 08. 2023

I se mai spune și ”Marea moartă a Transilvaniei”. Este arie protejată de interes național, recunoscută în toată Europa pentru proprietățile pe care le are. Se spune că tratează afecțiuni reumatice, endocrinologice și cardiovasculare. Află în rândurile de mai jos despre ce lac este vorba. Foto

Lacul din România care este unic în lume

”Marea moartă a Transilvaniei” este singurul lac natural din țara noastră căruia i se cunoaște cu exactitate data formării, aspect care l-a plasat pe locul doi la nivel mondial. S-a format în urma prăbușirii unei exploatări de sare, pe 27 mai 1877.

La data amintită, doi păzitori de sare adunau fân. La ora 11:00 a avut loc o ploaie torențială, care a luat fânul și a acoperit gaura formată atât de perfect încât și în prezent există ”Marea moartă a Transilvaniei”. Cercetătorii spun că lacul încă există datorită a două pârâiașe slabe, dar care îl alimentează constant.

Lacul Ursu, fiindcă despre el este vorba, s-a format la 27 mai 1875, la ora 11 fix. Se află în extermitatea de est a județului Mureș, în depresiunea Praid-Sovata, la poalele Munților Gurghiului, în orașul Sovata.

I se mai spune și ”Marea moartă a Transilvaniei”, datorită nivelului de salinitate medie de 300 grame/ litru. Are o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi și o adâncime de 18 metri. Salinitatea de aici se mai poate regăsi la Marea Moartă, din Israel, acesta fiind motivul pentru care a fost supranumit astfel.

Ursu este cel mai mare lac helioterm

Lacul Ursu este o reală sursă de sănătate. Se spune că nămolul de pe fundul său este des folosit în diverse tratamente efectuate la recomandarea medicilor. Astfel, cei care se deplasează aici se tratează de afecțiuni reumatice, endocrinologice, dar și cardiovasculare.

Formațiunea din Sovata reprezintă, cel mai mare lac helioterm din lume. Fenomentul de heliometrie se referă la faptul că, la suprafața lacului, se formează un strat izolator de apă dulce care păstrează căldura în apa sărată și împiedică iradierea căldurii în atmosferă, potrivit specialiștilor.

Descoperirea faptului că lacul Ursu este helioterm a fost făcută în jurul anului 1900, aducând formațiunii primul record mondial ca cel mai mare lac helioterm din lume.

„Acest fenomen de heliotermie face ca Lacul Ursu să fie cel mai important din Sovata, şi nu numai în Sovata, ci la nivelul Europei şi chiar a globului, este un fenomen unicat. Sunt foarte puţine lacuri care prezintă acest fenomen de heliotermie, Lacul Ursu fiind cel care are cel mai pronunţat efect.

Lacul Ursu este cel mai important din staţiune nu numai din cauză că este cel mai mare, atât ca suprafaţă, cât şi ca adâncime, ci este cel mai important deoarece prezintă cel mai pronunţat fenomen de heliotermie”, a declarat directorul SC Balneoclimaterica SA Sovata, Fulop Nagy Janos.

Ce poți vizita în vecinătatea rezervației naturale

Peisajele din regiune, dar și din vecinătatea lacului Ursu sunt pur și simplu magice. Dacă te deplasezi vreodată aici, este bine să vizitezi și obiectivele de interes istoric, cultural și turistic din împrejurime, cum ar fi:

  • Vila Bernády;
  • Lacurile Aluniș, Negru, Tineretului;
  • Muntele de sare – se află în spatele Lacului Roșu și Lacului Verde;
  • Vila Magistraților, fosta vilă a Casei Regale;
  • Vila Bernády – construită în 1904, cumpărată în 1929 de familia lui György Bernády, fostul primar al municipiului Târgu Mureș; monument istoric;
  • Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”;
  • Biserica ortodoxă de lemn „Schimbarea la Față”;
  • Turnul Belveder.