Lacul din România care a secat complet. Parcă e un deșert în loc
Lacul din România care a secat complet. Cu doar doi ani în urmă dacă ajungeai aici găseai 800 de hectare de apă și sălbăticie. Puteai jura că te afli în Delta Dunării. Dar nu, locul era lacul Amara din județul Buzău. Am folosit termenul era, pentru că astăzi, dacă ajungi aici, vei găsi o imensă întindere de nimic. Din cauza căldurilor extreme din ultimii ani, lacul Amara, o rezervație naturală, a secat. Locuitorilor din zonă nu le vine să creadă ce se întâmplă, și se simt neputincioși în fața naturii, dar și în fața proastei decizii a administrației locale.
Impactul secetei asupra ecosistemelor din Europa
Conform unor date statistice recente, între 2000 și 2019, Europa, și în special sud-estul continentului, a fost afectată de secete severe, cu o pierdere anuală de productivitate de 3% în zonele afectate. Ultimul deceniu a fost marcat de cei mai intensi ani de secetă.
În special anii 2013 și 2016-2019 au avut un impact puternic asupra productivității vegetației. Impactul secetei asupra pădurilor a fost cel mai grav, cu o pierdere anuală de productivitate de 5 %, urmată de terenurile cultivate, cu o scădere anuală de 4 %, și de pajiștiși cele arboricole cu o scădere de 3,1 %. Alte date arată că, în ultimii patru ani, din 2018, seceta a distrus mai multe rezervații naturale din lume, inclusiv rezervația naturală din județul Buzău, din jurul lacului Amara.
În trecut aici erau 800 de hectare de vegetație și un habitat pentru o varietate de specii de păsări. Astăzi, dacă ajungi aici vezi doar deșert. În 2018 turistul care vizita lacul Amara putea admira coloniile de pelicani, astăzi sunt doar turme de vaci.
Lacul din România care a secat complet. Efectele unei proaste administrări a zonei
În afară de seceta din ultimii aproape patru ani, o altă cauză a peisajului dezolant de pe lacul Amara o constituie și proasta administrare a autorităților locale. A devenit peste noapte, lacul din România care a secat complet.
Locuitorii din zonă spun că ce se regăsește acum acolo este și din cauza schimbării cursului râului Buzău. Dacă în trecut lacul Amara era plin de pescari amatori din aproapte toată țara, astăzi nu mai este nici măcar urma acelor zile.
Localnicii în trecut mai făceau un ban din vânzarea de pește. Astăzi trăiesc din pensia dată de stat, care este și-așa una de subzistență. Efectele de secetă, lipsa precipitațiilor, schimbarea cursului râului, toate au dus la dezastrul regăsit astăzi în ceea ce a fost odată lacul Amara.
Dintr-o rezervație naturală, așa cum era cunoscută în trecut, azi a devenit doar lacul din România care a secat complet. Un loc de pelerinaj pentru vacile localnicilor.
Iar lucrurile, din păcate, merg pe un drum din ce în ce mai abrupt. Seceta a determinat autoritățile locale, în anumite zone din țară, în special din nord-est, să anunțe o posibilă raționalizare a apei.