Lacul din România care a devenit istorie. A secat de apă și păsările au plecat deja

de: Stan Nicu
28 06. 2022

S-a aflat care este lacul din România care a devenit istorie. Celebrul lac, care răcorea și ameliora durerile fizice a mii de turiști în fiecare an, a secat de apă și păsările au plecat deja. Care este acest punct turistic important care a dispărut acum de pe hartă, vedeți în rândurile de mai jos.

Un lac celebru din România a secat. Turmele de vaci au luat locul coloniilor de pelicani

Lipsa ploilor, alături de un soare fierbinte a făcut ca lacul Amara din Buzău, rezervație naturală care se întindea pe sute de hectare, să sece complet. Din nefericire, situația riscă să se repete și în alte zone din România. Astfel, în mai multe locuri, autoritățile din România au impus deja restricții în ceea ce privește consumul de apă.

În urmă cu patru ani, lacul Amara se întindea pe 800 de hectare și era plin de pește. În prezent, locul coloniilor de pelicani a fost luat de turmele de vaci.

În primăvară, lacul Amara încă mai avea apă

„Anul ăsta în primăvară mai era ceva apă. A fost secetă foarte cruntă și a scăzut… Nu mai e picătură de apă. Anul trecut mai era ceva pește, acum doi ani era destul de mult pește și acum nu mai există nimic”, spune Georgian Calotă, localnic, potrivit stirileprotv.ro.

Lacul Amara avea o lungime de 4 km si o lățime care varia între 200 și 800 de m. Lacul Amara era alimentat cu ape de șiroire care spăla eflorescentele produse la suprafața rocilor din Câmpia Română de către apele subterane încărcate de săruri, în care predominau sulfații și clorurile.

Nămolul sapropelic, panaceu pentru orice

Sulfatul de magneziu si sulfatul de sodium, care se regăseau dizolvate în mare cantitate în apa lacului Amara, îi dădea un gust foarte amar, de aici și numele. Nămolul sapropelic este negru, unsuros, sărat și are un miros foarte puternic de hidrogen sulfurat. Acest nămol conține 41% săruri anorganice, 39 % substanțe organice și 20 % apă. Specialiștii au spus că lacul Amara este un panaceu pentru orice durere.

„Nămolul (sapropelic.n.red.) este recomandat în afecţiuni reumatismale degenerative, precum spondiloza sau atroza, reumatismele inflamatorii, fracturi, entorse, luxaţii, afecţiuni neurologice sau în cazul în care bolnavul a suferit un accident vascular” a declarat medicul specialist Daniela Pitea.

Autoritățile locale au vândut nămol sapropelic din lacul Amara

Așa se face că pe malul lacului s-a înființat stațiunea balneo-Amara, unde anual mii de turiști vin la tratament. Nu în ultimul rând, ani de zile, autoritățile din Amara au extras de pe fundul lacului nămol sapropelic.

Acesta a fost vândut către cei care au vrut să se trateze în continuare cu nămol, acasă, hotelierilor din stațiunea Amara, dar a fost trimis contra-cost, în cantități mari, și altor stațiuni care nu au acest tip de nămol, recunoscut pentru numeroasele lui beneficii.