Lacul cu proprietăți vindecătoare din România, lovit de dezastru. Imaginile sunt dezolante, a secat complet
Lacul cu proprietăți vindecătoare din România este lovit de dezastru. Imaginile sunt de-a dreptul dezolante, el a secat complet. Este vorba despre cel mai întins lac sărat din România, cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice.
Lacul cu proprietăți vindecătoare din România a secat din nou
Lacul cu proprietăți vindecătoare din România a secat din nou. Este vorba de lacul Techirghiol, cel mai întins lac sărat din România. De aceea, celebrul nămol, renumit pentru proprietățile sale terapeutice, este și el mai puțin. Din această cauză, cei care-l folosesc pentru tratament sunt îngrijorați.
Acest lac nu poate fi salvat decât de ploi, deoarece zona este considerată sit natural, iar oamenii nu pot interveni. Pontonul din centrul localității stă în acest moment pe bolovani.
Lacul Techirghiol a secat din cauza arșiței din această vară, dar cu toate acestea, nămolul cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice nu a fost afectat. Malurile lacului au secat pe o porțiune de aproximativ 100 de metri, iar în anumite locuri a început să crească iarba.
„Lacul Techirghiol este un lac sărat. A fost mai sărat la începutul secolului trecut, anii 20-30. Avea o salinitate destul de mare, 90-100 de grame la litru. Spre sfârșitul secolului a început să scadă. Ce am făcut noi? Am făcut un dig prin care am izolat lacul Zarguzon, surse apă de diluare. În urma acestui lucru salinitatea s-a păstrat, nămolul trebuie să fie într-un mediu cât mai sărăt ca să fie și sănătos”, a explicat dr. Adrian Bîlbă, doctor în științe.
Specialiștii susțin că nămolul se extrage din mijlocul lacului. Astfel, oamenii pleacă cu bărci încă de la primele ore ale dimineții ca să scoată nămolul pe care ulterior îl aduc la sanatoriu. O parte din acesta este pus în buncărul spitalului unde se încălzește, iar cealaltă este împărțit pe plajă vara, în sezonul estival.
Despre lacul Techirghiol
Limanul Techirghiol zis și Lacul Techirghiol este un liman fluvio-marin care este situat la marginea localității balneare Eforie Nord de pe țărmul Mării Negre la 12 km distanță de portul Constanța, România. El are o suprafață de 10,68 km² și este separat de mare printr-un perisip, de o adâncime maximă de 9 m.
Datorită aportului mic de apă dulce, apa limanului și-a mărit concentrația de săruri, la circa 95 g/l. Astfel, fenomen a permis formarea unui strat de nămol cu calități terapeutice. Orașul Techirghiol se află pe malul limanului opus localității Eforie Nord, care a luat ființă în anul 1983. La Techirghiol a fost deschis și un sanatoriu încă din anul 1899. Localitatea este o renumită stațiune de tratamente, unde sunt puse în valoare proprietățile terapeutice ale acestei ape sărate și ale nămolului.