Lacul Beliș-Fântânele, acoperit complet de gunoaie. Imagine dezolantă care pune pe jar localnicii
Lacul Beliș-Fântânele este unul dintre cele mai frumoase lacuri din Apuseni, însă a fost acoperit complet de gunoaie. Într-un singur weekend, voluntarii au strâns în jur de 3.500 de saci cu gunoaie. Acțiunea a avut loc pe 5 și 6 iunie, de Ziua Mondială a Mediului.
Lac acoperit complet de gunoaie
Potrivit Romsilva, în acțiunea de curățare a lacului de deșeuri s-au implicat 120 de voluntari, aceștia făcând parte din Clubul Alpin Roman Filiala Cluj și Master Adventure. Au făcut publice pe rețelele de socializare imagini șocante cu tonele de gunoi care au acoperit lacul. Pentru a interveni, voluntarii au avut nevoie de bărci.
Cu toate acestea, s-a reușit adunarea unei cantități mari de deșeuri. Voluntarii au lucrat în ture de câte 8 ore, pe uscat și pe apă, pe jos și din caiace sau canoe. Fiecare voluntar a adunat în medie 15 saci de gunoaie pe zi. O mare parte din deșeuri proveneau de la cabanele din zonă, fiind aduse de viituri până la lac.
„Stând printre mormanele de deșeuri timp de două zile, în ture efective de lucru de câte 8 ore, pe uscat sau pe apă, pe jos sau din caiace/canoe, ne-am dat seama fiecare că e vorba de mai mult decât o implicare fizică – e implicare emoțională, iar controlul psihic manifestat ne-a demonstrat că cei 120 de voluntari nu au fost doar prezenți, ei au fost cei mai perseverenți, dedicați și au pornit la drum cu un scop bine definit, provenit dintr-un principiu sănătos – acela că natura este si casa lor!”, au povestit voluntarii.
Ce spune șeful Gărzii de Mediu
Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a precizat că Lacul Beliș-Fântânele a fost acoperit cu gunoaie din cauza primăriilor care le permit cetățenilor să arunce deșeurile în spatele curților, acolo unde au pârâu, iar accesul este mai greu. Acest lucru se întâmplă în toată țara, unde serviciile de salubritate lasă de dorit.
De asemenea, Octavian Berceanu că amenzile aplicate în asemenea situații nu sunt foarte dure. 100.000 de lei o suportă comunitatea locală, iar o amendă de primari este de 500 de lei. El este de părere că primarul este cel care ar trebui să se implice.
„Avem controale în țară și am primit imagini de la astfel de depozitări ilegale masive, mii de metri cubi în Corabia, Olt, aruncate la marginea orașului, destul de aproape de Dunăre, tot într-o zonă umedă, care ar trebui redată turismului sau agriculturii.
Când ai depozitări de mii de metri cubi chiar în proximitatea Bucureștiului sau într-o comună de munte, sau lângă Dunăre, e impardonabil”, a spus Berceanu.